El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) i ha imposat, finalment, considerar el golf de Roses com un espai adequat per instal·lar projectes d’energia eòlica. Tot i l’oposició del territori a aquest projecte i la insistència de la Generalitat de tenir en compte els seus criteris, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic apunten que “el mar no té comunitats autònomes”. És a dir, que qualsevol decisió sobre què es fa al mar dels diversos territoris de l’estat espanyol ha de passar per Madrid.
Així ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la màxima responsable del departament de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Es tracta, tot plegat, d’un document que defineix el pla d’usos de zones delimitades en les aigües espanyoles per tal de produir, fonamentalment, energia eòlica marina instal·lant-hi aerogeneradors. És a dir, que encara no està definit quins projectes concrets s’instal·laran al mar de tot l’Estat perquè ara serà el torn de la secretaria d’Energia per valorar els projectes que presentin promotors privats. Però les mateixes fonts apunten a aquest diari que governs com el de la Generalitat no podran decidir absolutament res del que s’hi acabarà fent —en tant que és tot competència estatal— per molt que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, manifestés fa uns dies la intenció de l’executiu català de decidir què s’hi fa “a casa nostra”.
El golf de Roses és l’únic punt situat en aigües catalanes que s’ha inclòs en els POEM a causa del seu alt potencial per al desenvolupament de l’energia eòlica marina. Malgrat que les intencions de Madrid han generat un fort rebuig al territori, des del Ministeri de Teresa Ribera s’insisteix que s’ha tingut sempre en compte, com a condició sine qua non, preservar la biodiversitat de cada POEM. “Hi ha hagut una prioritat absoluta perquè els ecosistemes puguin preservar-se”, remarquen fonts de Transició Ecològica.
Així mateix, el Ministeri assegura que la delimitació dels POEM no s’ha fet en cap cas tenint en compte els desitjos dels promotors privats, sinó fent una anàlisi exhaustiva de cada quilòmetre quadrat de les aigües espanyoles. “L’únic que s’ha fet és zonificar el mar i establir on és possible desenvolupar activitats econòmiques”, apunten des del govern espanyol. Dit això, aquest Ministeri encara no és capaç de respondre quan començaran a instal·lar-se molins de vent arreu del territori.
Ara per ara, hi ha sis projectes sobre la taula que podrien aplicar-se al golf de Roses; i la Generalitat ja ha presentat el seu, que passa per col·locar-hi una plataforma flotant per investigar en prototips i veure els efectes que té sobre el mar aquesta tecnologia. La consellera Jordà va apuntar que la proposta ha de permetre "tenir tots els dubtes resolts" abans no es posin en marxa la resta de projectes. “És el compromís que hem adquirit amb els alcaldes”, va manifestar. Ara bé, des de Madrid són taxatius i assenyalen que la Generalitat no pot decidir res.