Cop de porta d’Ángel Víctor Torres a Junts. Els independentistes van demanar al ministre de Política Territorial que Catalunya no estigués inclosa en el repartiment autonòmic de menors immigrants no acompanyats que es troben a les Illes Canàries, en tant que el partit està negociant amb el govern espanyol la delegació a la Generalitat de les competències en immigració i perquè en l’últim repartiment d’immigrants Catalunya va endur-se’n més que la resta de territoris. Però aquest dimarts, Torres ha inclòs el país en la “solidaritat obligatòria” del repartiment dels 6.000 menors que es troben a l’arxipèlag canari. Segons el ministre, la petició del grup parlamentari capitanejat per Míriam Nogueras "no té cabuda" en el sistema actual, sense que les competències hagin estat ja delegades. De totes maneres, fonts de l'executiu admeten que els territoris que han fet més esforços històricament en l'acollida han estat el País Basc i Catalunya.

Torres ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan falten 24 hores perquè se celebri a Tenerife la Conferència Sectorial amb les Comunitats Autònomes per abordar aquest repartiment de menors. Sobre la taula hi haurà el repartiment pactat entre la Moncloa i les Illes Canàries, que no compta encara amb el suport del PP; malgrat que els populars sí que han mostrat voluntat de participar en aquest repartiment i de prestar ajuda als menors immigrants que la necessitin. Si el govern espanyol manté el desacord amb Junts per Catalunya, caldrà una entesa amb el PP: l’acord haurà de passar pel Congrés dels Diputats. 

El govern demana "solidaritat" al PP

Aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha demanat “solidaritat” al PP. Pilar Alegría ha instat els populars a “trencar” els seus pactes amb Vox, l’endemà que Santiago Abascal amenacés d'estripar els acords de govern autonòmic que l’extrema dreta espanyola té amb el PP a diverses comunitats autònomes si acaba pactant amb el PSOE un repartiment de menors immigrants. “No serem còmplices ni dels robatoris ni dels cops de matxet ni de les violacions”, advertia el líder ultra aquest dilluns en roda de premsa.

 

Aquest dimarts, Torres ha instat el PP a aguantar la pressió i a participar d'un pacte d'estat per a l'acollida, perquè "Canàries està suportant una pressió objectiva, i només es pot respondre amb una modificació de la llei". Pilar Alegría, en la seva intervenció, ha recordat que "estem parlant de nens i nenes menors d'edat que abandonen els seus països, les guerres i la fam". "Demanem una acollida equitativa per part de les comunitats autònomes per atendre una situació complicada i complexa que exigeix solidaritat i humanitat", ha assenyalat.

És per aquest motiu que demana al partit d’Alberto Núñez Feijóo "una posició comuna", perquè "veiem un discurs a Canàries i un altre de molt diferent a la resta de comunitats autònomes, fruit de la pressió de la ultradreta de Vox". "Si prenen bona nota del que ha passat a França, ha arribat el moment que Feijóo trenqui d'una vegada amb la ultradreta", ha sentenciat.

El Govern reclama modificar el repartiment i crear grups de treball

Paral·lelament, la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ha avançat que el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, defensarà aquest dimecres que es modifiqui el repartiment i distribució de menors immigrants. “S’ha de reconèixer la singularitat de Catalunya també en això, així com l’esforç que es duu a terme aquí en l’arribada i acollida de joves en aquestes circumstàncies”, ha afegit. La portaveu en funcions ha recordat que, a ulls del Govern, la proposta de l’Estat “no és l’adequada per a Catalunya". "No perquè al Govern no li sembli bé, sinó perquè no és la que necessiten els joves que arriben fugint i mereixen ser atesos com toca”, ha assenyalat. També ha opinat que cal crear grups de treball per a la "coordinació, informació i tot el que envolta a l’atenció a aquests joves”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!