El govern espanyol impugnarà al Tribunal Constitucional la moció del Parlament aprovada aquest dijous que ratifica els "objectius polítics" del 9-N; és a dir, la ruptura. Segons ha informat la portaveu, Isabel Celaá, l'informe preceptiu al Consell d'Estat ja ha estat demanat. "Es fa en defensa de la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia. El govern espanyol té i manté la determinació de transitar un camí polític amb Catalunya" que en cap cas passarà per "un dret d'autodeterminació que no existeix, i no està contemplat a la nostra Carta Magna" i "no té recorregut", ha insistit la ministra Celaá.
L'anunciament arriba tres dies abans de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, el proper dilluns a la Moncloa. Així i tot, la portaveu governamental ha insistit que tenien "il·lusió" i "grans esperances que la reunió de dilluns surti molt bé". "Hi anirà una agenda carregada de moltíssim interès, una agenda d'assumptes tan importants com ara reduir la conflictivitat [al TC], inversions, transferències, que ja es contemplen a l'Estatut de Catalunya", ha desgranat, després de reiterar que el referèndum no s'acceptarà.
El fet és que Sánchez arribarà a la cita de les 11:30h buscant la "reciprocitat" amb Torra, i Celaá ha considerat que la impugnació no hauria d'afectar perquè "el govern espanyol representa l'Estat" i el TC ja hauria avisat que la ruptura no és la línia a transitar. "Aquest executiu persisteix en la seva determinació política, no només parlem per al president de la Generalitat, sinó per a tots els ciutadans de Catalunya. Per a tothom, ha de ser una reunió fructífera. Altres camins de denúncia ja van ser transitats, ens correspon el camí polític. És l'obligació, obrir espais de diàleg", ha reblat.
L'executiu central tampoc descarta "segones i terceres reunions" per bé que el seu objectiu és que aquesta surti bé. "Però en aquesta hi ha d'haver-hi matèria política, assumptes que importin a la majoria dels ciutadans, el president Sánchez escoltarà i després analitzarà i actuarà", ha insistit. Aquí ha lamentat que "desconeixia si a Catalunya hi havia vestigis de franquisme", però ha reiterat el compromís del govern socialista amb l'exhumació de Franco ―en resposta a una de les afirmacions de Torra, sobre la presència de "vestigis del franquisme" en les institucions espanyoles―.