El nou govern de coalició ha decidit obrir un meló: el de la reforma del Codi Penal. Una reforma que, des de La Moncloa, volen que sigui àmplia. Començarà pel consentiment sexual, on tenen acord amb els seus socis per garantir el “només sí és sí”, però s’ampliarà a altres àmbits. Entre aquests, també hi ha els delictes de rebel·lió i sedició, que s'obren a revisar i adaptar-los als nous temps. En tot cas, en no estar recollit a l'acord de govern, passen la pilota al Congrés dels Diputats, per trobar una majoria absoluta. Segons fonts del govern espanyol, si troben consens, una possibilitat seria la d’endurir el de rebel·lió, per circumscriure’l a cops d’estat militats, i rebaixar el de sedició, pel qual han estat condemnats els presos polítics.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero només ha donat per fetes aquelles reformes contemplades per l’acord de govern entre el PSOE i Unidas Podemos, com el consentiment sexual, sobre el qual ja treballa la ministra Irene Montero. Aquesta reforma s’impulsarà des de l’Executiu. No obstant això, ha obert el ventall als “nous temps”, com ara per recollir els delictes mediambientals o, també, els tipus delictius que s’han vist en el cas del procés. Com no hi ha un acord sobre aquests, la dirigent socialista ha passat la pilota als grups parlamentaris per portar la iniciativa. Volen una reforma de Codi Penal que sigui àmplia.
Però, en la seva compareixença, Montero no s’ha mogut gaire d’aquestes línies generals, sense voler entrar en detalls. Preguntada sobre si es desdiuen de la promesa que va fer Pedro Sánchez en campanya, de tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndum, la ministra ha tirat pilotes fora. Ha subratllat que aquesta promesa no es troba en els acords que van signar el PSOE i Unidas Podemos. Ha subratllat que la reforma ha de ser transversal i amb un “plantejament obert”. Ha defensat que “és fonamental impulsar un debat sobre el Codi Penal per adaptar-lo a les noves circumstàncies”.
Torra-Sánchez, “als antípodes”
Pel que fa a la reunió amb els presidents autonòmics, per a les quals Sánchez es desplaçarà a cada comunitat, el govern espanyol té intenció de seguir l’ordre tradicional, primer el lehendakari Iñigo Urkullu i després el president Quim Torra. No obstant això, l’ordre es podria invertir per qüestions d’agenda. En tot cas, en el cas de la trobada a Barcelona, La Moncloa està acabant de tancar dia i hora amb la Generalitat, tot i que el més probable és que sigui el 6 o 7 de febrer.
La portaveu espanyola ha situat la reunió entre presidents com una “primera presa de contacte en el marc de la normalitat institucional”, sense un ordre del dia previ. “Està oberta que tots dos puguin dialogar amb calma i tranquil·litat”, ha defensat María Jesús Montero, que ha admès que “els plantejaments que portem en aquesta reunió estan als antípodes”.
Els pressupostos no poden “deixar indiferent” ERC
Per altra banda, la també ministra d’Hisenda ha reiterat la voluntat d’aprovar uns nous pressupostos de l’Estat abans de l’estiu. Avui el seu ministeri ha començat el periple de tràmits, amb la publicació al BOE de l’ordre per la qual es dicten les normes per a l’elaboració dels comptes públics. Després també caldrà negociar amb Brussel·les una flexibilització de la senda de dèficit, una senda que volen que sigui “més transitable” per poder mantenir la creació d’ocupació i creixement.
Quan el projecte de pressupostos arribi al Congrés, Montero espera que ja compti amb els suports parlamentaris. En aquest sentit, ha interpel·lat directament ERC. “Un projecte de pressupostos d’un govern progressista no pot deixar indiferent una formació política que s’autodefineix com a progressista”, ha assegurat la ministra. Ha recordat que, amb els comptes, “s’apugen les pensions als pensionistes catalans” o “es millora la dependència per als qui la necessiten a Catalunya”.
Emergència climàtica i funcionaris
El govern espanyol ha aprovat també avui la declaració d'emergència climàtica a l'Estat. La vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que l'executiu vol "mostrar amb això el compromís ferm" amb la lluita contra el canvi climàtic. Ha dit que és una "prioritat". La declaració inclou 30 línies d'acció "transversals", cinc de les quals les volen posar en marxa en els primers 100 dies del nou govern espanyol. Per altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat l’augment salarial del 2% per als funcionaris de l’Estat, amb efectes des de l’1 de gener. Era un compromís amb els sindicats de la funció pública.
Compareixença de tots els ministres
Finalment, la portaveu del govern espanyol ha anunciat que tots els ministres de l'Executiu han sol·licitat per iniciativa pròpia comparèixer al Congrés per explicar els seus plans per a la legislatura i sotmetre's al control de la cambra baixa.