El govern espanyol considera que a l’independentisme no li ha anat gens bé a la manifestació de la Diada d’aquest 2023, i que surt més debilitat després de l’Onze de Setembre d’enguany. Fonts de la Moncloa apunten que el nombre d’independentistes a Catalunya “va a la baixa”, basant-se en la xifra d’assistents que va donar la Guàrdia Urbana barcelonina aquest dilluns: 115.000. Aquesta xifra, apunten des de l’equip de Pedro Sánchez, és “coherent” amb l’estratègia de desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Així doncs, el govern espanyol assenyala que “elecció rere elecció” es produeix una davallada del suport independentista, a causa del “diàleg” i de “fer política”. “Estan perdent suport”, reiteren. Ara bé, això de veure l’independentisme més debilitat no fa, apunten aquestes mateixes fonts, que Pedro Sánchez vulgui canviar d’estratègia amb Catalunya. És per això, també, que es mantenen prudents pel que fa a l’amnistia. Hi ha cert optimisme, ara per ara, en arribar a un acord amb Junts per Catalunya que pugui tirar endavant la investidura del líder socialista com a president del govern espanyol. Recorden que malgrat que a la política espanyola "res és descartable", a la Moncloa "treballaran" per fer possible un acord.

Ara bé, al govern espanyol també tenen clar que han de mantenir tota la prudència necessària sobre l’amnistia fins a finals de setembre. És llavors quan Alberto Núñez Feijóo se sotmetrà al debat d’investidura. Fins aquelles dates, el PSOE pretén respectar els terminis i deixar que els focus vagin a parar sobre el líder popular. Serà més tard quan llavors es puguin pronunciar sobre com afronten les negociacions amb els diversos grups parlamentaris.

El govern espanyol titlla Aznar de “colpista” per atiar la mobilització contra l’amnistia

Paral·lelament, Isabel Rodríguez, portaveu del govern de Pedro Sánchez, ha titllat aquest dimarts de “crida colpista” les manifestacions de l'expresident espanyol José María Aznar, en les quals ha assenyalat que cal dir “prou” perquè “Espanya no pot tornar i no tornarà a un sistema basat en l’exclusió”. “És d’absoluta gravetat que un expresident del govern faci aquestes declaracions que s’assemblen més a comportaments antidemocràtics i colpistes que no pas als d’un expresident”, ha manifestat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Així, ha instat l’actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a distanciar-se de les declaracions d’Aznar i mostrar-hi el seu rebuig. Perquè, segons, Rodríguez, aquestes crides a la insurrecció “no són noves” i “són reincidents” per part del PP. "Què serà el següent? Una crida a l'aixecament?", s'ha preguntat. La també ministra de Política Territorial ha recordat que va ser el mateix Aznar qui va intentar fer creure als ciutadans espanyols que els autors de l’atemptat terrorista de  l’11-M va ser ETA, i no Al-Qaida. “És per tot això que té poca credibilitat i les seves declaracions no tenen cap valor polític ni moral”, ha assenyalat Rodríguez.