El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència on confirma que no veu "cap raó processal" per no traslladar Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a presons catalanes, tal com han sol·licitat.
El jutge recorda, però, que la decisió està en mans d'Institucions Penitenciàries. "La decisió està subjecta als criteris penitenciaris que la Secretaria General d'Institucions Penitenciaries consideri d'aplicació", escriu el jutge. Llarena respon aquests quatre casos perquè són els primers escrits que han arribat procedents d'Institucions Penitenciàries però està previst que properament arribin les peticions de la resta d'empresonats.
Si Llarena no s'hi oposa és perquè dona per tancada la instrucció, tot i que formalment no ha dictat encara la interlocutòria de conclusió del sumari que és la que posa punt final a la seva tasca com a jutge instructor i passa la causa a la sala perquè obri judici oral. Forcadell sol·licita trasllat a la presó de dones de Barcelona, Bassa a la presó de dones de Girona, Sànchez a Quatre Camins (Vallès Oriental) i Cuixart a Brians II (Baix Llobregat).
El Tribunal Suprem va rebre dimecres quatres escrits procedents de les presons de Soto del Real i Alcalà-Meco on els directors dels centres preguntaven si el jutge tenia algun "inconvenient" per procedir al trasllat de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tal com ells mateixos havien sol·licitat.
El procediment per als trasllats
Falta encara rebre els escrits procedents del centre penitenciari d'Estremera, on estan reclosos Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En el cas de Junqueras i Romeva, la seva defensa ja ho va sol·licitar a finals d'abril, Rull i Turull ho han sol·licitat avui mateix i Forn ho farà al llarg d'aquest dijous, segons confirmen les seves defenses.
Un cop Institucions Penitenciàries ho ha notificat al jutge instructor i si no ha rebut cap objecció, la Junta d'avaluació de cada centre penitenciari es reuneix per estudiar el trasllat. El govern de Pedro Sánchez avui ha conformat que inicia el tràmit legal del trasllat dels presos polítics en presons catalanes i preveu que es materialitzi en uns “dies”.
El govern espanyol, a través d'Institucions Penitenciàries, ha preguntat al jutge Pablo Llarena si té previstes més diligències sobre els líders polítics catalans que són en presó preventiva acusats de rebel·lió i malversació, segons ha avançat el diari El País citant fonts d'Interior. Aquest és el primer pas i amb molta probabilitat el jutge contestarà que no. D'aquesta manera, s'inicia el procés perquè s'acostin aviat a presons catalanes.
A partir d'aquest tràmit, activat pel ministeri d'Interior, es demana un informe per comprovar que els nou presos polítics catalans tenen vinculació familiar a Catalunya. Una vegada acabats els tràmits administratius els presos seran empresonats a Catalunya, en presons properes a la seva residència habitual.
L'apropament és qüestió de "dies"
El trasllat dels presos polítics a les presons catalanes ha generat polèmica al govern espanyol durant les últimes setmanes. En declaracions i contradeclaracions contradictòries, la resposta sobre la competència del trasllat és clara: Institucions Penitenciàries depèn del Ministeri d'Interior, de Fernando Grande-Marlaska. El jutge no hi té res a dir, ni tan sols si està instruint el cas i ha de citar regularment els presos.
Les mateixes fonts d'Interior apunten que el trasllat és qüestió de “dies” tot i que no especifiquen una data concreta. “Dependrà del que es trigui a fer els tràmits”, alhora que assenyalen que el termini de dies pot ser de “dos, o de deu” depenent dels processos burocràtics que caldrà completar.
Tot plegat té lloc a dues setmanes de la reunió que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha de mantenir a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un clima de distensió però també marcat pels processos judicials contra els líders independentistes i pel paper de la fiscalia, a l'espera de si la nova fiscal general pot introduir canvis a l'hora de qualificar els fets en els escrits d'acusació que hi haurà un cop s'obri el judici oral.
La nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra, encara no ha pres possessió del càrrec, tot i que no queda clar que la seva designació impliqui un canvi de criteri. En la compareixença al Congrés de dimecres ja va dir que no existeixen "presos polítics" i que "ningú és perseguit per les seves idees".