El govern espanyol podrà intervenir serveis com Whatsapp i Telegram per difondre missatges entre la població en el cas de situacions excepcionals. Ho podrà fer en el marc de l'avantprojecte de la Llei de telecomunicacions.
Aquest avantprojecte, tal i com avança el digital Vozpopuli, també donarà permís a l'executiu de Sánchez per intervenir les xarxes dels operadors. "Aquesta facultat excepcional i transitòria de gestió directa o intervenció podrà afectar a qualsevol infraestructura, recurs associat o element o nivell de la xarxa o del servei que resulti necessari per preservar o restablir l'ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional", apunta el text de l'avantprojecte.
Paco Pérez Bes, soci de Dret Digital d'Ecix Group, ha explicat al citat mitjà que l'executiu preveu una intervenció puntual per difondre "missatges i alertes oportunes durant una situació excepcional". Pérez considera que "la solució és aparentment positiva i eficaç, sempre que estigui emparada per una norma, i es faci de manera excepcional i durant un temps concret, aplicant totes les cauteles perquè no es vegin afectats drets de tercers.
Un escenari que genera controvèrsia
Tot i això, Pérez Bes lamenta que l'escenari pot generar controvèrsia: "Què és una situació excepcional i on acaba allò transitori?", es pregunta.
Aquest avantprojecte contempla altres aspectes com per exemple que les OTT (plataformes que poden transmetre àudio, vídeo i continguts a través d'internet sense la implicació dels operadors tradicionals en el control) abonin una taxa si superen el milió d'euros d'ingressos per serveis sense numeració propis dels operadors. És a dir, aquells que sense ser operadors tradicionals permetin, entre d'altres coses, fer trucades, videotrucades o enviar missatges i facturin més d'un milió d'euros.
Aquest nou abonament afectarà a WhatsApp, Facebook, Twitter o Instagram si facturen més d'un milió d'euros per aquests tipus de servei.