El govern espanyol donarà llum verda la setmana que ve a 710 milions d’euros per millorar l’AP-2, l’AP-7, la B-40 i l’N-260. És una de les conclusions que surten de la reunió que han mantingut aquest matí el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. El Consell de Ministres aprovarà el pròxim dimarts els convenis per reforçar la connectivitat de l’AP-2 i l’AP-7 (amb una inversió de 250 milions d’euros per construir set nous enllaços i millorar els existents), incrementar la funcionalitat, l’accessibilitat i la seguretat de l’Eix Pirinenc o N-260 (260 milions d’euros) i construir la Ronda Nord, que donarà continuïtat al corredor de la B-40 entre Terrassa i Sabadell (200 milions d’euros). El Ministeri de Transports subratlla que aquestes actuacions comportaran una “millora molt substancial de les infraestructures viàries” a Catalunya i un “impuls de la mobilitat i la connectivitat”.
La forma que tindran aquests 710 milions d’euros seran les encomandes de gestió. Tècnicament, es tracta d’un encàrrec administratiu que fa el govern espanyol a la Generalitat per raons d’eficàcia o quan no té els mitjans tècnics idonis per exercir-les. És a dir, el govern català serà l’encarregat de dur a terme les obres i, posteriorment, el govern espanyol pagarà la factura. “La Generalitat impulsarà i redactarà els projectes i estudis necessaris i licitarà i executarà les obres corresponents i l’Estat aportarà a la Generalitat els fons corresponents per finançar les actuacions, mitjançant transferències anuals”, assenyala el Ministeri de Transports en un comunicat.
La proposta d’estatuts de l’empresa mixta pel traspàs de Rodalies, abans de finals del 2024
Durant la reunió, la consellera Peneque i el ministre Puente també han analitzat l’evolució dels treballs relacionats amb el traspàs de Rodalies, pactat entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. “Hem volgut traslladar el nostre compromís amb el calendari del traspàs de Rodalies i ens hem compromès, tal com estava determinat i escrit, que abans de finalitzar l’any traslladarem un model d’empresa mixta Generalitat-Estat per la gestió del traspàs de Rodalies i veure diferents estudis en el traspàs d’algunes infraestructures, especialment l’R1”, ha relatat Sílvia Paneque en sortir de la reunió. Inicialment, l’objectiu que es va fixar quan es va constituir la comissió política del traspàs, el 19 de febrer, va ser tenir enllestits els estatuts de la futura empresa mixta que gestionarà Rodalies en sis mesos, a finals d’agost. Ara s’amplia el temps fins al desembre. A més, pròximament es convocarà la reunió de la comissió de seguiment i es parlarà amb les associacions sindicals de Renfe i Adif per abordar els aspectes laborals del traspàs.
Un pla de mesures urgents en seguretat, neteja i informació a la ciutadania
Així mateix, el ministre Óscar Puente s’ha compromès a engegar un pla d’actuacions urgents per millorar el servei de Rodalies en tres àmbits. En primer lloc, millorar la seguretat per combatre el vandalisme, que, segons ha expressat Sílvia Paneque, “malmet els trens i les estacions i té una incidència negativa molt directa en el servei”. Es vol treballar, juntament amb els Mossos d’Esquadra, per “disminuir les incidències i traslladar el missatge de tolerància zero amb els actes de vandalisme”. En segon lloc, s’ha posat sobre la taula una millora en l’àmbit de la neteja davant dels grafitis als trens i estacions. Finalment, s’ha fet especial èmfasi en la millora de la informació en casos d’incidències, que és una de les qüestions que “més reclama la ciutadania”. “Avui en dia hi ha tecnologia per poder fer-ho d’una manera més àgil i que el ciutadà pugui decidir si busca un transport alternatiu o si s’espera”, ha relatat Paneque.
Globalment, Paneque i Puente han coincidit en el to i el marc de la reunió. “Una trobada intensa i amb infinitat de temes, amb un to de cordialitat (que dona continuïtat al que teníem amb l’anterior Govern), que augura que aquesta nova etapa ha començat, si és possible, amb millor peu”, ha subratllat Óscar Puente en un vídeo distribuït a la premsa. “Una reunió molt profitosa i amb un ordre del dia molt dens. Convençuts que la millor manera d’avançar a Catalunya és amb la col·laboració institucional, mostrarem les nostres exigències, però volem treballar braç a braç i amb lleialtat”, ha afegit Sílvia Paneque.