El govern espanyol insisteix que la reforma del delicte de sedició per reduir les penes a la meitat (que no eliminació del delicte com demanen des de Junts) només podrà tenir lloc quan es doni la majoria necessària per reformar el Codi Penal, i avui dia aquesta no existeix. Malgrat les informacions que apuntaven que l'executiu de Pedro Sánchez estaria disposat a refermar el delicte de sedició, reduint les penes a la meitat, i després que ERC ha decidit no presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos, des de la Moncloa s'ha insistit que sobre aquest tema "no hi ha cap novetat".
Així ha resumit la situació la portaveu de l'Executiu de Pedro Sánchez, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què no ha volgut respondre si aquesta proposta estaria relacionada amb el suport d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat. Amb tot, aquesta mateixa setmana, Gabriel Rufián reconeixia que tot i que reformar el delicte seria una bona notícia, no creu que hagi de ser condició indispensable per donar el seu sí als pressupostos, ja que aquest ha de estar condicionat per mesures que ajudin a la població en el seu dia a dia.
El govern espanyol es manté amb el mateix discurs
Per part dels socialistes, aquest ha estat el mantra que s'ha anat repetint en l'última setmana: Pedro Sánchez va dir durant el debat d'investidura que es reformaria el delicte de sedició quan hi hagués prou majoria per fer-ho. Tot i que els partits de l'oposició han aprofitat aquestes paraules per criticar el president del govern, en realitat, Sánchez mai no va fer aquesta promesa durant els dies 4, 5 i 7 de gener del 2020, quan enmig dels dubtes sobre si el PSOE tindria prou vots o no per ser investit va pronunciar el seu discurs. Aquells dies, van ser els diputats de la dreta i ultradreta qui van posar sobre la taula aquest concepte, però cap del PSOE o ni tan sols d'ERC van parlar-ne. De fet, al programa electoral dels socialistes per a les eleccions del 10-N, tampoc se cita el delicte de sedició.
Fa només quatre dies, i en el marc de la trobada a Brussel·les en què Sánchez va renunciar al MidCat davant la negativa d'Emmanuel Macron, el president del govern espanyol insistia que el delicte de sedició que avui en dia existeix al Codi Penal, "no és homologable" al d'altres democràcies, on no existeix directament o les penes que comporten són molt més lleus. Per això, després es va plantejar que aquest es poguessin reduir a la meitat, tot i que avui la portaveu ho hagi negat de nou. "No ho diu la política, ho diuen els mateixos penalistes. No pot ser un exercici de teoria, sinó que s'ha de forjar a les Corts i, per tant, falten suports. Avui no en tenim". Així, el govern espanyol es manté ferm amb el discurs del seu president: s'ha de reformar, però ara mateix no, sense posar cap mena de data límit.
Els socis de govern, a favor
Tot i la negativa dels socialistes, el soci minoritari del govern de coalició, Unidas Podemos, ja ha donat el seu sí a la possibilitat que aquest es modifiqui. "Estem orgullosos que la nostra proposta sobre el delicte de sedició es plantegi", ha explicat el portaveu del partit. Pablo Echenique, tot reconeixent alhora que no té constància que els nombres donin per aconseguir-ho, ja que es necessita majoria absoluta. Amb tot, ha reiterat que l'actual definició del delicte "és exagerada", sobretot comparant-la amb altres països de la UE, i que cal que aquesta encaixi dins el segle XXI. Des de Más País, el partit dirigit per Íñigo Errejón, també ho veu amb bons ulls.