El govern espanyol manté l'ofensiva contra Isabel Díaz Ayuso per condecorar Javier Milei, aquest divendres a la tarda. "Que la Comunitat de Madrid, en concedir aquesta condecoració va contra la llei és una cosa prou evident perquè no ho ha comunicat al govern d'Espanya com ha de fer-ho per imperatiu de la norma", ha denunciat el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. 

La condecoració per part de la presidenta madrilenya al president argentí té lloc aquest divendres a la tarda a la Reial Casa de Correus, en mig d'un clima de tensió amb repetides acusacions per part de l'executiu estatal. La relació entre l'Argentina i l'estat espanyol no és la millor des que al maig Milei va atacar Pedro Sánchez i Begoña Gómez. En aquest context, Ayuso li entrega la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid, un gest que no ha agradat gens a La Moncloa.

La visita de Milei: privada i no oficial

La ministra portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha censurat que la presidenta madrilenya imposi "una medalla fake a qui insulta Espanya i les seves institucions". De la mateixa manera, li ha retret que se salti "qualsevol línia o barrera de la lleialtat i de la institucionalitat". La vicepresidenta primera de l'executiu, María Jesús Montero, s'ha afegit a les crítiques i ha afirmat que la condecoració és "exclusivament un acte polític provocador" del PP. A més, ha acusat els populars de no respectar "l'arquitectura" de la democràcia espanyola, que situa les competències en política exterior en mans del govern central.

En aquesta línia, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha insistit a remarcar el caràcter privat (no oficial) de la visita de Milei —que en un principi havia programat el viatge a Madrid per rebre un premi de l'Instituto Juan de Mariana (un think tank ultraliberal)—. "Sens dubte es tracta d'una visita privada, no hi ha res d'agenda oficial del que jo he conegut fins ara en aquesta visita", ha indicat Albares. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha titllat la condecoració de "manca de maduresa política" i "infantilisme". La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha dit que la situació és "la millor constatació que en el nostre país la ultradreta és el PP".

Què diu la llei de condecoracions?

Des de la branca de Sumar també s'ha carregat contra Ayuso. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha criticat que els populars es dediquin a "premiar" les polítiques que porten a la "pobresa" i la "desigualtat". El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, també ha assegurat que es tracta d'un "espectacle de la polarització i l'infantilisme" a costa de l'erari públic.

Si Bolaños deia que la condecoració va contra la llei és, entre altres motius, perquè la llei autonòmica que regula les condecoracions atorgades per la Comunitat de Madrid disposa que la Medalla Internacional s'entregarà a dignataris "en visita oficial a la regió", cosa que Albares ha descartat que ho sigui. És per aquest motiu que Más Madrid ha amenaçat de portar el cas als tribunals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!