Pedro Sánchez manté el seu pols amb Javier Milei i eleva els decibels del conflicte diplomàtic entre Espanya i l'Argentina. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dimarts la decisió del govern espanyol de retirar l'ambaixadora espanyola instal·lada a Buenos Aires. "Es quedarà a Madrid i Argentina continuarà sense ambaixador", ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, després que aquest diumenge anunciés que la cridava a consultes a la seu del seu Ministeri. L'escalada en el xoc entre ambdós països es produeix després que Milei s'hagi negat a demanar disculpes per haver titllat Begoña Gómez de "corrupta", i hagi assenyalat que és Sánchez qui hauria de demanar perdó al govern argentí. 

 

Albares ha argumentat en la seva atenció als mitjans que el xoc entre Espanya i l'Argentina és "un cas únic" perquè "no hi ha cap precedent" en la història de les relacions diplomàtiques que "el cap d'Estat d'un país acudeixi a la capital de l'altre país per insultar les institucions". "És una ingerència flagrant dels assumptes interns", ha asseverat, a banda d'assenyalar que "les idees polítiques són discutibles, les posicions també, però les institucions i els governs són indiscutibles". Fonts de la Moncloa argumenten que atacar l'esposa del president del govern espanyol és atacar una institució de l'Estat. 

El ministre d'Exteriors també ha denunciat que Milei ha "assaltat la bona fe i l'hospitalitat" de l'Estat espanyol, en tant que van permetre a Javier Milei aterrar a la base aèria de Torrejón de Ardoz i el president argentí va estar en tot moment protegit per la policia espanyola. I què ha de passar per recuperar les bones relacions entre ambdós països? Albares ha reiterat que cal una disculpa per part de Javier Milei, que aquest diumenge va acusar Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, de ser una "corrupta". 

Albares també ha estat preguntat per qui va llançar la primera pedra en el xoc de les darreres setmanes entre Espanya i l'Argentina: Óscar Puente va acusar Javier Milei "d'ingerir substàncies". "El ministre va indicar que si hagués sabut de les repercussions de les seves declaracions, no les hauria fet" i "va demanar disculpes", ha recalcat. Ha posat de manifest que aquesta resposta ha estat molt diferent de la del mandatari sudamericà.

El ministre d'Exteriors ha presumit d'haver pres tres decisions diplomàtiques en només tres dies. Diumenge va cridar a consultes a Madrid l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. L'endemà, dilluns, va citar a la seu del seu Ministeri l'ambaixador argentí a Madrid. I aquest dimarts el govern espanyol ha pres la decisió de retirar l'ambaixadora espanyola a l'Argentina. L'entorn de José Manuel Albares contempla prendre decisions encara més dràstiques si s'allarga el conflicte entre ambdós països. 

Feijóo exigeix a Sánchez que reconsideri la retirada de l'ambaixadora de l'Argentina

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit a Sánchez que reconsideri la retirada de l'ambaixadora de l'Argentina. En una piulada, el líder dels populars ha acusat el president espanyol de fer electoralisme i sobredimensionar, a favor seu, el conflicte amb el país sud-americà. "Els interessos electorals de Sánchez no són més importants que els d'Espanya a l'Argentina", ha escrit, i ha afegit que la polèmica és una "sobreactuació impròpia de qui no va retirar l'ambaixador a Rússia per la invasió a Ucraïna". Feijóo ha conclòs el missatge dient que els espanyols mereixen una política "més seriosa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!