Ja és oficial: el Consell de Ministres concedirà demà els indults als presos polítics independentistes. I La Moncloa ja ha posat en marxa tota la maquinària, la política i també la tècnica. Aquest migdia, el president Pedro Sánchez farà una conferència al Gran Teatre del Liceu per presentar la mesura de gràcia davant la "societat civil catalana". A la tarda, a dos quarts de cinc, està convocada una reunió extraordinària telemàtica de la comissió de secretaris i subsecretaris, presidida per la vicepresidenta Carmen Calvo. És el pas previ per incloure assumptes en l'ordre del Consell de Ministres. Normalment se celebra els dijous.
Els indults seran parcials i reversibles, i tenint en compte les circumstàncies de cadascun dels nous presos polítics independentistes. Es calcula que cada expedient, individualitzat, tindrà una argumentació d'unes trenta pàgines. Un cop hagin estat aprovats pel Consell de Ministres, hauran de ser signats pel rei Felip VI, publicats al Butlletí Oficial de l'Estat i aplicats pel Tribunal Suprem, que haurà de recalcular les condemnes. A tot estirar, s'espera la sortida dels presos el dimecres.
La concessió dels indults arribarà tan sols deu dies després de la manifestació de la triple dreta a la plaça de Colón, emulant novament la de febrer del 2019 contra la taula de diàleg. Com la de fa dos anys, va ser capitalitzada per l'extrema dreta de Vox, i amb una participació encara menor: la meitat. En paral·lel, la campanya de recollida de signatures contra la mesura de gràcia iniciada pel PP, emulant les taules contra l'Estatut, també queda lluny de les firmes que va aconseguir en la iniciativa original. Tot plegat, una pista d'aterratge per a Pedro Sánchez, que també té pendent la reforma de la sedició. També com queda la situació del president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, que evidencia discrepàncies dins el mateix govern espanyol.
Un dia abans fins i tot que es conegués el veredicte contrari del Tribunal Suprem, el passat 25 de maig, Pedro Sánchez hi va aplanar el camí des de Brussel·les, assegurant fins a quatre vegades que “la venjança o la revenja” no es troben entre els “valors constitucionals” que ell defensa. Des de llavors, s'ha prodigat en la seva "pedagogia" sobre els indults, malgrat la revolta d'alguns barons i de la vella guàrdia socialista, que ha aconseguit sufocar. Preguntat sobre el cost polític de l'operació, el president del govern espanyol responia que "el cost seria deixar les coses enquistades".