Pedro Sánchez no estava convidat ahir a la videoconferència convocada per Joe Biden amb líders europeus per tractar la situació a Ucraïna. Hi havia Macron (França), Scholz (Alemanya), Draghi (Itàlia) i Duda (Polònia), a més de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel; i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. Però no Pedro Sánchez.
Avui, després de la polèmica generada per la seva absència, diferents membres del govern espanyol s'han esforçat a destacar el paper del president i d'Espanya, com en el cas del ministre Félix Bolaños, que ha assegurat que l'Estat és "en el centre del circuit de presa de decisions" sobre el conflicte a Ucraïna. Preguntat en una entrevista a La 1 per si la seva absència havia generat desconcert en el govern espanyol pel fet de no estar convidat a participar-hi, Bolaños ha volgut evitar la polèmica, justificant la seva "relació molt fluida amb els nostres aliats i socis. Hi ha converses contínuament". "Tenim informació, estem coordinats contínuament", ha recalcat el ministre.
Coordinació amb els EUA
Segons Bolaños, l'important és que es continuï apostant per la diplomàcia per garantir la legalitat internacional, per a la qual cosa són necessàries, en la seva opinió, les mesures de dissuasió i una posició única a la UE i en el conjunt de l'OTAN. Preguntat per si després de la plantada en la videoconferència es pot produir alguna trucada entre Sánchez i Biden en els pròxims dies, el ministre de Presidència ha recalcat que aquestes comunicacions entre Espanya i els Estats Units es produeixen constantment: "El nivell d'informació i coordinació és complet", ha insistit.
A part de la no-presència de Sánchez en la videotrucada de Biden amb líders europeus, el Govern té un altre front obert amb tot el que afecta el conflicte entre Rússia i Ucraïna: les discrepàncies entre els socis del govern espanyol sobre el paper que ha de desenvolupar l'Estat en aquesta crisi. Davant de les crítiques de membres de Podem, Bolaños ha volgut deixar clar que "la política exterior la marca el president del Govern". A més, ha negat que aquestes discrepàncies ni tan sols existeixin, "bàsicament perquè tots apostem per la diplomàcia, tots estem per evitar el conflicte i tots estem en el no a la guerra", ha dit. Una de les veus més crítiques ha estat la de l'exvicepresident Pablo Iglesias, sobre qui ha evitat pronunciar-se.
Avís de Robles
Qui també s'ha pronunciat és la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha assegurat que la situació a Ucraïna és "preocupant" però "no dramàtica" i ha confiat que la via diplomàtica "tingui un final feliç", alhora que ha considerat que ningú no pot atribuir-se "el no a la guerra". "En el no a la guerra hi som tots", ha subratllat Robles a la Cadena Ser en ser preguntada sobre aquesta consigna que està difonent Unides Podem, si bé ha afirmat que Espanya no pot mirar cap a una altra banda quan en aquest moment hi ha 34 guerres declarades al món.
La ministra ha precisat que Espanya no ha enviat més reforços militars a la zona, sinó que ha avançat "un parell de setmanes el que estava previst" i ha recordat que l'Estat té tropes desplegades a Letònia des de fa sis anys i que fa molts anys que els "caces" espanyols realitzen missions de policia aèria al mar Negre.