El canvi de posició sobre el conflicte del Sàhara va suposar un daltabaix per Pedro Sánchez tant a dins com a fora del govern. Els membres d'Unidas Podemos de l'Executiu han mostrat sempre la seva disconformitat amb aquesta decisió del president, i la resta de partits també va denunciar la manera en què s'havia dut a terme aquest gest tan important que ha canviat les relacions internacionals de l'Estat. Una decisió en què la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que es mantenen ferms després dels últims comentaris del Rei del Marroc i la resposta del Front Polisario.
Aquest dilluns, Isabel Rodríguez ha estat preguntada per les declaracions del monarca alauita, en què ha agraït a Espanya la seva "posició clara i responsable", després dels moviments del mes de març. Aquestes paraules han estat les primeres pronunciades per Mohmed VI sobre el conflicte i la nova posició espanyola i Rodríguez avui ha insistit que la voluntat de Sánchez és que "el conflicte, que ha estat encallat durant gairebé 50 anys tingui una ràpida solució en emmarcada en les resolucions de les Nacions Unides", ha dit la també ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez en una entrevista a RTVE.
La polèmica carta de Pedro Sánchez a Mohamed VI
"Tant de bo aquestes persones que avui dormen en aquestes haimes, al desert d'Algèria, puguin retrobar-se amb una posició legítima a l'àmbit de les Nacions Unides i de les seves resolucions", ha afegit, en referència als camps de refugiats sahrauís a Tinduf, remarcant que "aquesta és la posició del nostre país i per això no ens hem mogut". Al mes de març, després de mesos de tensió amb el Marroc que va culminar amb l'assalt a la tanca de Ceuta de centenars de menors marroquins, Sánchez va enviar una carta a Mohamed VI en la que assegurava que el pla d'autonomia marroquina pel Sàhara "és la basa més seriosa, realista i creïble" per resoldre la problemàtica qüestió, quelcom que no va agradar gens al Front Polisario i suposava un gran canvi de discurs.
En la seva primera intervenció sobre el canvi de postura d'Espanya, mesos després que aquest tingués lloc, Mohamed VI també va voler agrair als Estats Units que hagin canviat de parer sobre la resolució del conflicte entre el poble sahrauí i el Marroc. Aquesta va ser una decisió presa durant l'administració de Doland Trump, quan el magnat ja havia perdut les eleccions i era president en funcions del país abans de la presa de possessió de Biden. Amb tot, aquest va acceptar la decisió del seu predecessor i no l'ha contradit.