El govern de Pedro Sánchez no té intenció de dur als tribunals el decret pel qual l’Institut Català de Finances avala les fiances que el Tribunal de Comptes ha imposat a 34 exalts càrrecs i funcionaris de la Generalitat. Ha vençut el termini legal de tres mesos per recórrer el fons davant del Tribunal Constitucional i el govern espanyol no ha mogut fitxa.
Fonts de la Moncloa, citades per El Periódico, confirmen que no s’impugnarà l’acord. El fet que el Consell de Garanties Estatutàries avalés el decret i que l’Advocacia General de l’Estat no hagi qüestionat la seva legalitat són els arguments que han portat l’executiu espanyol per no plantejar una batalla jurídica sobre aquesta qüestió.
“No veuen res”
Des de la Moncloa s’apunta que no té sentit recorre el decret perquè els serveis tècnics “no veuen res”. “Ningú no veu motius ni al·lega incompliment de la llei”, afirmen.
El decret aprovat pel Govern el 6 de juliol, convalidat dies després pel Parlament, preveia la creació d’un Fons Complementari de Riscos, amb el qual es preveia cobrir les fiances de 5,4 milions imposades pel Tribunal de Comptes per l’acció exterior del Govern. Els fons serien aportats per l’Institut Català de Finances.
L’advocacia de l’Estat s’inhibeix
El Tribunal de Comptes va qüestionar la legalitat dels avals i va demanar el seu parer a l’Advocacia de l’Estat, que va evitar pronunciar-se sobre la qüestió. En inhibir-se va argumentar que no podia emetre un informe perquè l'Advocacia de l'Estat "té la condició de part en la fase d'actuacions prèvies a la qual aquest informe s'incorporaria". D’aquesta manera, l’organisme que depèn del Ministeri de Justícia evitava implicar-se en el contenciós.
Amb tot queden vius diferents procediments als tribunals. D’una banda hi ha la investigació oberta a la Fiscalia de Catalunya arran d’una denúncia presentada per Ciutadans, per una altra el TSJC ha de resoldre si admet a tràmit les denuncies presentades contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Economia, Jaume Giró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.
La fiscalia ja ha pres declaració a tres membres independents de l’Institut Català de Finances que van plegar en desacord per la mesura i que han ratificat les seves reserves davant el ministeri públic.
Pendents del Tribunal de Comptes
El Tribunal de Comptes encara no ha decidit si accepta els avals presentats per 29 dels 34 encausats. Estava a l’espera de l’Advocacia de l’Estat, però aquesta ja va inhibir-se del cas el 21 de setembre.
Precisament ahir dijous, el Parlament va tornar a avalar, com ja va fer el passat 29 de juliol, la creació d'un Fons Complementari de Riscos amb l'objectiu de "protegir tots els servidors públics" i fer front a les reclamacions judicials o administratives a treballadors públics i alts càrrecs.