L'estiu de 2024 va estar molt marcat per la guerra interna a ERC. Recordem que va ser aquella època en què una gran part de la cúpula d'ERC i de consellers de l'aleshores govern Aragonès creien que calia canviar la cúpula i carregava contra Oriol Junqueras. Va ser un 19 de juny quan Marta Rovira va dir que estava d'acord amb un manifest contrari a Junqueras i aquest li va respondre que "els draps, siguin bruts o nets, sempre és millor rentar-los i estendre'ls a casa". Aquesta frase també deu ser la que li va passar pel cap aquest dimarts a la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, quan, en plena roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, li va retreure la decisió que, per primera vegada a la història, alguns treballadors que cobrin el Salari Mínim Interprofessional (SMI) hauran de tributar. Ja ho diu El Mundo aquest dimecres a la seva portada, que "l'afany de Montero de fer caixa amb l'SMI parteix el govern espanyol", i és que el que va passar a la roda de premsa és que la ministra portaveu (PSOE) va anunciar la mesura i Díaz (Sumar), va dir davant les càmeres que "aquest debat no ha existit [al Consell de Ministres], no hi ha hagut cap deliberació ni comunicació. Me n’he assabentat per vostès". La cara de la ministra portaveu era precisament de: "Yolanda, els draps bruts es renten a casa". El rotatiu fa sang de la disputa interna al govern espanyol i parla d'una "cursa de relleus ben organitzada" però on ningú es posa d'acord a l'hora "de travessar la meta". Tirant d'ironia, El Mundo creu que al govern espanyol ningú "vol deixar anar la barra cilíndrica a l'arribada perquè tots volen la foto de la glòria", i la pujada del salari mínim interprofessional "és una d'aquelles imatges que tots volen rendibilitzar". A aquest mitjà ja li va bé que hi hagi tensió davant les càmeres i està encantat que Yolanda Díaz insistís que ahir al matí havia parlat amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, però no s'havia assabentat de la decisió d’Hisenda de fer tributar l’SMI. Les cares a la roda de premsa d'aquest dimarts són dignes d'emmarcar.
L'ABC, que tampoc es pot estar de publicar una fotografia de la tensa roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on la cara de Yolanda Díaz no necessita subtítols, dedica, però, el titular principal de la jornada a la trama de blanqueig vinculada a Plus Ultra, que assegura que "operava des de Maurici". El rotatiu explica que la presumpta trama de blanqueig que investiguen les autoritats franceses, suïsses i espanyoles vinculada a la venda d'or de Veneçuela on, segons la Fiscalia Anticorrupció, l'aerolínia Plus Ultra va destinar fons després de rebre els 53 milions d'euros del rescat concedit pel govern espanyol, "operava a gran escala i hauria beneficiat persones amb sancions internacionals". Segons una documentació a la qual ha tingut accés el mitjà, "una empresa radicada a l'illa Maurici s'encarregava de les transaccions econòmiques i de gestionar el patrimoni dels participants".
A la portada d'El Mundo, una fotografia del vicepresident dels Estats Units, JD Vance, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, reunits a la residència de l'ambaixador dels Estats Units a París. A la trobada, el nord-americà va traslladar a Von der Leyen que "Europa és molt important" per a l'administració Trump i va afegir que si bé conjuntament poden "desenvolupar moltes relacions econòmiques" amb la Unió Europea, volen que l'aliança de seguretat sigui també "bona" per als EUA. Això ho va dir en referència a la insistència de Washington a reclamar que els països europeus membres de l'OTAN assumeixin més despeses en defensa. El titular que escull el diari, però, és sobre la intel·ligència artificial (IA), i indica que "la UE mobilitza 200.000 milions" per a aquesta tecnologia. La Unió Europea crearà quatre gigafàbriques d'intel·ligència artificial amb un fons de 20.000 milions d'euros per convertir-se en una "gran potència computacional", tal com va anunciar Von der Leyen. El bloc europeu ja ha impulsat 12 fàbriques d'IA, entre elles el Supercomputing Center de Barcelona, però ara vol portar-les a "un altre nivell" creant infraestructures "molt grans" de dades i informàtica. Què diuen la resta de portades d'aquest dimecres?