Els més de cinc mesos d'exili de la meitat del govern català ha posat en el punt de mira europeu el procés d'independència i la retallada de llibertats a Espanya. Davant d'aquesta situació, el govern espanyol ha hagut de posar-se les piles per contrarestar-ho i vendre el seu relat als altres països d'Europa.
Reunions amb ambaixadors, converses amb mitjans de comunicació i mails insistents. Aquestes són algunes de les estratègies que l'Estat ha posat en marxa. Aquesta mateixa tarda el secretari d'Estat per a Assumptes Europeus, Jorge Toledo, ha celebrat una reunió amb diversos ambaixadors europeus a Alacant.
Per ordres del mateix ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, el cas català ha entrat en el programa de la trobada d'Alacant, unes jornades sobre la UE a les que assisteixen els representants de França, Alemanya, el Regne Unit, Irlanda, Portugal, Itàlia, Bèlgica i Dinamarca. Toledo, segons fonts d'Exteriors, abordarà aquest assumpte en el sopar de treball que celebrarà amb els ambaixadors.
L'objectiu, segons afirmen, és reiterar "els principis bàsics que regeixen la democràcia espanyola sobre els que els independentistes intenten sembrar dubtes". De passada, es parlarà també de l'euroordre, insistint en la necessitat de "confiança mútua" entre els sistemes judicials. Les fonts han indicat que, pròximament, Exteriors celebrarà una altra trobada amb més ambaixadors.
Fa dues setmanes, Exteriors també va convocar a la premsa alemanya per explicar la posició del Govern espanyol i el funcionament de l'euroordre. Tot això, abans que la Justícia alemanya decidís deixar Puigdemont en llibertat provisional mentre decideix sobre l'euroordre.
Reunió setmanal i contactes als mitjans
Paral·lelament a aquestes trobades, continua celebrant-se setmanalment una reunió interna a Exteriors dirigida per un membre del Gabinet del ministre per fer un seguiment de la situació, unes reunions que van començar quan José Manuel García-Margallo era el titular del departament i que no s'han interromput.
El mateix ministeri també va enviar una comunicació fa una setmana a les ambaixades d'Espanya recordant la importància de mantenir el contacte amb la premsa. D'aquests contactes, n'han sortit continguts com la carta de l'ambaixadora a Alemanya, María Victoria Morera, que avui publica el Süddeutsche Zeitung, on assegura que els sobiranistes rebutgen el diàleg i que el debat català no és un conflicte entre Madrid i Barcelona, sinó "entre catalans".