El govern espanyol ha plantejat aquest dimarts als agents socials prorrogar novament els Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) fins al 31 de gener de 2022, ha explicat el sindicat UGT. Aquesta mesura, que es va posar en marxa amb l'inici de la pandèmia i el primer confinament que es va aplicar a Espanya, no es renovaria automàticament, sinó que han de ser les empreses ho hauran de sol·licitar en cas que aquesta proposta tiri endavant. Tindran de termini fins al 10 d'octubre.
Una vegada esgotat aquest termini, l'administració haurà de resoldre la petició, en la qual s'inclou la sol·licitud de prestació per desocupació als treballadors. El període que tindran per fer-ho serà de 10 dies.
Una altra de les novetats d'aquesta nova pròrroga és que es vincula el manteniment de l'exoneració de les quotes de la Seguretat Social al fet que l'empresa inverteixi i programi activitats formatives destinades als treballadors afectats pels ERTO. Aquests cursos formatius s'hauran d'executar entre l'1 d'octubre de 2021 i el 30 de juny de 2022. Sobre aquesta acció, UGT ha expressat "dubtes" sobre com aplicar-ho, executar-ho i finançar-ho. La negociació sobre els ERTO seguirà el dijous vinent.
UGT demana posar el comptador a zero
Amb el diàleg obert per plantejar una nova pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener de 2022, el sindicat UGT referma i subratlla la "necessitat d'actualitzar el comptador a zero" de les prestacions per desocupació, és a dir, l'atur, de les persones afectades per aquests Expedients Reguladors d'Ocupació Temporal.
D'altra banda, la proposta que ha presentat l'executiu estatal fixa una unificació de les exoneracions que mantenen el 100% per als ERTO d'impediment i, en el cas de les empreses de menys de 50 treballadors en ERTO de limitació, el 50%. Quan aquestes organitzacions tenen més de 50 empleats, però també tenen ERTO de limitació, el percentatge d'exoneració baixa al 40%.
Finalment, UGT també ha presentat una proposta al govern espanyol per regular la situació dels afectats per l'erupció del volcà de la Palma.
La pujada del salari mínim: 15 euros
Fa menys d'una setmana, el govern espanyol anunciava que havia arribat a un acord amb els sindicats (però no amb la patronal) per apujar el salari mínim interprofessional dels 950 euros actuals fins als 965 € aquest 2021. Aquest increment de 15 euros es comença a aplicar de forma retroactiva des de l'1 de setembre. L'objectiu que s'ha fixat l'executiu és que el SMI arribi al 60% del salari mitjà a Espanya el 2023, el que podria suposar entre 1.050 i 1.060 euros.