El govern espanyol ha posat en mans de la Fiscalia les accions de la Plataforma 2025, el grup de franquistes constituït per “honrar Francisco Franco”, que busquen contrarestar actes impulsats per la Moncloa amb motiu del 50è aniversari de la mort del dictador. El ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha anunciat a X que el govern espanyol ha posat en coneixement a la Fiscalia el manifest que compta amb les signatures de l'extinent coronel i colpista Antonio Tejero, el president del pseudosindicat Manos Limpias, Miguel Bernad, i diversos jutges i militars retirats, en el qual es mostraven com “a espanyols agraïts amb Franco”. El ministre reclama que s'investigui si els autors cometen un delicte d'odi o “qualsevol altra tipologia penal”, ja que comporten, “descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars”. 

Lloa Francisco Franco

L'escrit del govern espanyol, que s'ha dirigit a la titular de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, per traslladar-li els fets denuncia que podrien ser constitutius de delictes “tenir encaix en l'article 510 del Codi Penal (delictes d'odi), per tractar-se d'actes que suposin exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra o de la Dictadura, dels seus dirigents, participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial, comportant descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars”. L'executiu espanyol sosté que la Plataforma 2025 s'ha creat amb l'objectiu de “recordar i honrar la memòria de Franco”. 

La Plataforma 2025 va presentar aquest dimarts a Madrid un manifest titulat Ni oblidem ni callem signat per 1.500 persones, que està ple d'elogis al dictador. El manifest el defineix com un “soldat heroic, un home bo”, que només “va portar prosperitat i pau”. A més, defensa el cop d'estat militar i qualifica la Guerra Civil com una “Croada d'Alliberament”. Aquest no era el primer acte impulsat per aquest col·lectiu, que es publicita a través d'una web que elogia Franco i té la intenció de contraprogramar els actes del govern espanyol en el marc del 50è aniversari de la mort de Franco per “recordar i honrar la seva memòria”. El grup té previst una sèrie d'activitats i conferències durant tot l'any per diferents ciutats de l'estat espanyol, que culminarà el mes de novembre amb “un gran acte” a Madrid de “desgreuge de la figura de Francisco Franco”. El govern espanyol considera que es tracta “d'una lloa enaltidora de la figura de Francisco Franco”. 

El document que ha enviat el govern espanyol recorda que la llei de memòria democràtica persegueix la convocatòria d'actes o campanyes de divulgació que “incitin a l'exaltació de la revolta o el règim dictatorial” sempre que comportin “menyspreu a les víctimes”. A més, l'article 38 d'aquesta llei apunta que aquesta mena d'actes es consideraran “contraris a la memòria democràtica” i interpel·la “les autoritats competents” a posar en coneixement del Ministeri Fiscal aquests fets “si s'advertissin que poden ser constitutius de delicte”.

Diputat de Vox a les Balears 

En paral·lel, el govern espanyol també ha traslladat a la Fiscalia la intervenció que el diputat de Vox, Sergio Rodríguez, va fer al Parlament de les Balears evocant el triomf de Franco a la Guerra Civil. “Jo que soc molt ben manat, obeint el govern d'Espanya i al seu president Pedro Sánchez, en el seu any de celebració, jo el primer d'abril els desitjo un feliç Dia de la Victòria”, va afirmar fent referència a la data en la qual Franco va donar “per captiu i desarmat” al bàndol republicà. L'oposició va reaccionar ràpidament i li va recordar que l'enaltiment del franquisme està prohibit per la llei, tot i que el president del Parlament, l'ultra Gabriel Le Senne, es va negar a condemnar les paraules en considerar-les “un acudit”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!