El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat que en aquesta legislatura proposarà al Congrés dels Diputats el reconeixement a l'Estat palestí, "per convicció en una causa justa" i argumentant que és "l'única manera que els dos estats [Palestina i Israel] puguin conviure, coexistir en pau i seguretat". Durant la seva intervenció en l'homenatge que el PSOE ha organitzat a Bilbao en commemoració del vintè aniversari de la primera victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, Sánchez ha defensat que el "llegat" de l'expresident socialista és "el mateix" que el seu govern defensa i aplica actualment amb les postures oficials pel que fa als conflictes a Ucraïna i Gaza.

En aquest sentit, Zapatero ha reivindicat durant la seva intervenció una solució pacífica pel conflicte a Gaza, que ha qualificat d'"insuportable, injust, denunciable". Alhora, l'expresident socialista ha carregat durament contra "aquesta terrible pàgina de la història que està perpetrant Israel, i Netanyahu, que pesarà com una llosa sobre la consciència del món". La seva proposta per l'esquerra i els partits progressistes, ha argumentat l'exmandatari, és que es plantegin l'objectiu d'abolir de forma efectiva la guerra com a instrument, "com es va fer amb l'esclavitud". "La tasca és la pau, salvar vides", ha conclòs. 

No és la primera vegada que Sánchez parla del reconeixement palestí, però sí la primera vegada que dona un termini concret i afirma que serà efectiu. El novembre passat, durant una visita al pas de Rafah, Sánchez ja va anunciar que intentarà buscar un consens europeu per reconèixer conjuntament l'Estat palestí, una qüestió que genera divisió i sobre la qual només Irlanda o Bèlgica s'han pronunciat que veuen amb bons ulls, mentre que només Suècia ho ha fet ja. Alhora, Sánchez va avisar que si no hi havia aquest consens dins la UE, que Espanya ho faria de forma autònoma.

Una defensa conjunta de l'amnistia

A banda de la qüestió palestina, Zapatero, entre crits de "guapo" d'una de les nombroses jubilades que hi havia al míting, ha fet també una reivindicació de l'amnistia i del ja famós "tarannà" que se li ha reconegut sempre com a mètode per abordar els conflictes, "convençuts que la pau i la convivència és possible i desitjable". En aquest sentit, ha destacat aquest dissabte l'"esforç" del cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, "amb i per Catalunya", que una llei que, assegura, es "celebrarà" i reconeixerà d'aquí a uns anys. "Celebrarem en uns anys l'esforç de Pedro Sánchez i el que farà per Catalunya i per Espanya", ha afirmat Rodríguez Zapatero, que ha reivindicat el pluralisme polític com a força de la democràcia. L'exmandatari també ha aprofitat per celebrar les darreres dades econòmiques i d'ocupació com un "èxit" del govern de Sánchez i ha lloat les lleis de memòria democràtica o la pujada de l'SMI. 

També ha defensat l'amnistia Pedro Sánchez, que ha reiterat la necessitat, diu, "d'unir en la diversitat" un "país extraordinàriament complex i divers". "Mentre alguns intenten fer confrontacions entre territoris per esgarrapar vots", ha apuntat Sánchez, que s'ha referit a la postura del PP amb l'Estatut català que va portar al Tribunal Constitucional i com això, ha argumentat, va accelerar el posterior conflicte nacional català. "Amnistia per deixar enrere els drames polítics i judicials que ha patit Catalunya des de la coherència, la generositat i la reconciliació", ha reiterat.

zapatero pedro sánchez efe
Zapatero i Sánchez avui a Bilbao / EFE

Aquelarre d'un enèrgic Zapatero a Euskadi: 11-M, amnistia i actualitat

A banda de l'anunci de Sánchez, el motiu de l'acte del PSOE a Euskadi aquest dissabte ha estat un míting en homenatge a l'expresident de govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero pel vintè aniversari de les primeres eleccions generals que va guanyar l'exmandatari socialista, el 14 de març de 2004. Acte que ha comptat també amb la presència de l'exlehendakari i ara portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i el candidat socialista a les eleccions basques del pròxim 21 d'abril, Eneko Andueza; i en el qual l'expresident espanyol ha fet una repassada de l'actualitat política, subratllant el deure que veu en el socialisme "de mirar cap al futur" i no quedar-se en la nostàlgia. Amb tot, Zapatero ha dedicat unes paraules a les lleis estrella que queden de la seva legislatura, com les del matrimoni igualitari o de dependència, i ha reivindicat que del que més orgullós està de la seva etapa a la Moncloa va ser el diàleg i la fi del terrorisme d'ETA.

zapatero sánchez psoe euskadi efe
Zapatero, Sánchez i Andueza avui a Bilbao / EFE

Coincidint també amb el pròxim vintè aniversari dels atemptats terroristes de l'11-M, que van marcar aquelles eleccions guanyades per Zapatero, l'expresident socialista ha retret la "infàmia" que va ser la teoria de la conspiració que la dreta política i mediàtica va atiar. Una dreta, diu Zapatero, que es dedica a "confrontar". "No s'espera que demanin perdó, però han de saber que sabem el que van i fer el que van provocar: la desafecció, intentar deslegitimar un govern", ha afirmat. "Sempre són els mateixos i fan el mateix", ha apuntat, portant-lo a l'actualitat amb la figura de Sánchez. Precisament, Sánchez també s'ha referit a la "infàmia" d'Aznar amb l'11-M, a on ha situat l'origen de l'oposició esbroncada i desproveïda d'ètica de la dreta. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!