En temps d’investidura, qualsevol gest s’interpreta al màxim. I el moviment del lehendakari, Íñigo Urkullu, per reinterpretar la Constitució i avançar “cap una Espanya plurinacional” ha causat certa fredor entre els representacions socialistes del govern espanyol i els dirigents del Partit Popular (PP), amb l'excepció d'Isabel Díaz Ayuso. Des de La Moncloa, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, l’ha considerat una proposta “molt legítima” que requereix “un debat constructiu”, mentre que el coordinador general del PP, Elias Bendodo, creu que el seu partit té “límits” que “mai se superaran”.
La proposta pren rellevància perquè la planteja Íñigo Urkullu, del PNB, el partit amb qui tothom vol sortir a ballar la dansa de la investidura. A dreta i a esquerra. La tribuna s’ha publicat aquest dijous al diari El País, on el dirigent basc proposa avançar en el caràcter plurinacional de l’Estat i desenvolupar i multiplicar les quotes d’autogovern a Euskadi, Catalunya i Galícia, en el marc d’una conferència constitucional que s’hauria de dur a terme per reinterpretar la Carta Magna espanyola. És a dir, sense tocar-ne ni una coma.
En aquests moments -amb el permís de Junts per Catalunya-, el PNB és l’objecte de desig per part dels dos grans partits espanyols i això els situa en una posició de privilegi. Aprofitant aquest espai, Urkullu, que governa a Euskadi amb els socialistes, fixa postura en un moment de màxima sensibilitat política. El cert és que la idea ha causat millors sensacions entre els que tenen més números d’endur-se els seus vots en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Des del govern espanyol, el ministre Bolaños ha afirmat aquest dimecres que la proposta d’Urkullu és “molt legítima”, però s’hi neguen perquè no és la seva. “No sent la nostra proposta, tot el que suposi aportacions al debat crec que sempre és positiu: fer un debat que sigui constructiu, on tot el món és conscient que ens hem d’entendre”, ha afirmat des de Madrid, des d’on ha aplaudit “totes les propostes que es fan per buscar punts d’equilibri i acord entre diferents dins del marc constitucional”.
El PSOE mostra bones maneres amb els nacionalistes bascos i té cura de les formes, tan importants en política. Als potencials aliats se’ls ha de mimar. D’això en pren nota també el Partit Popular, que aspira encara a convèncer els jeltzales per amarrar els quatre vots que li manquen per a la majoria absoluta de 176. Tot i els sonors i repetits cops de porta als nassos, segons ha dit en declaracions a Onda Cero, Elias Bendodo, ha assegurat que “entén” la proposta del president basc, encara que ha afirmat que el PP té “límits”: “Podem dialogar amb tothom, però tenim uns límits que ens marca la Constitució i que mai superarem”.
Ayuso es carrega l’Espanya plurinacional
La fredor amb què s’ha rebut la crida d’Urkullu ha contrastat amb el discurs bel·ligerant d’Isabel Díaz Ayuso contra l’Espanya plurinacional en l’obertura del curs polític del PP de Madrid. Davant d’Alberto Núñez Feijóo, la dirigent madrilenya ha carregat contra la “suposada plurinacionalitat” de l’Estat que, al seu entendre, “nega la sobirania nacional, els drets de tots i segles d’història”. En base al seu diagnòstic, Pedro Sánchez i els seus aliats nacionalistes volen convertir Espanya en “una república federal laica plurinacional”.