La renovació dels òrgans constitucionals va avançant. Continua faltant el més important, el Consell General del Poder Judicial. Però el govern espanyol i el PP ja han desbloquejat la resta d'institucions que tenien el mandat caducat. Després d'uns dies de negociacions molt intenses, aquest vespre han tancat els noms per al Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades. Remarquen que els escollits ho són per consens i que són "professionals de prestigi reconegut i una dilatada trajectòria professional". El TC conservarà la majoria conservadora, però al Tribunal de Comptes s'hi ha fet una bona purga i en la majoria d'institucions s'hi han colat perfils propers a Unidas Podemos.
Al Tribunal Constitucional, que tenia un terç amb el mandat caducat, hi entraran quatre persones. En renovar-se parcialment, la majoria continuarà sent conservadora a l'alt tribunal. Els nous membres seran la presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional, Concepción Espejel; el lletrat de les Corts Generals i exvocal del CGPJ, Enrique Arnaldo Alcubilla; la magistrada del TSJ d'Andalusia, Inmaculada Montalbán, i el magistrat de l'Audiència Nacional, Juan Ramón Sáez. La relació és de dos conservadors i dos progressistes, els mateixos que marxen. A Espejel i Arnaldo se'ls considera propers al PP, mentre Montalbán se la situa a l'òrbita del PSOE i Sáez a la de Podemos (i abans Izquierda Unida). Mentre Sáez va absoldre el major Trapero, Espejel va formular un vot particular perquè creia que se l'havia de condemnar. Surten del TC els conservadors Juan José González Rivas i Andrés Ollero i els progressistes Encarna Roca i Fernando Valdés.
El Tribunal de Comptes es renova per gairebé per complet, amb deu nous membres de dotze. Només repeteixen les progressistes Dolores Genaro i Enriqueta Chicano. Genaro és justament qui va formular un vot particular demolidor en la causa contra els dirigents i exdirigents de la Generalitat per l'acció exterior. La majoria de l'òrgan fiscalitzador passarà a ser més favorable a La Moncloa, que esperen que aquests canvis ajudin a diluir justament el contenciós de l'independentisme. De fet, la encarregada de jutjar la causa, l'exministra del PP Margarita Mariscal de Gante, serà rellevada, així com la resta de la secció d'enjudiciament. Haurà de formar-se un nou tribunal
En el nou Tribunal de Comptes també hi haurà dos catalans: Joan Mauri Majós (professor de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona) i Llum Rodríguez (gerent tributària de la Diputació de Barcelona).
La resta d'incorporacions al TCu són Isabel Fernández Torres (professora de Dret Mercantil de la Universitat Complutense), Elena Hernáez Salguero (expresidenta del Tribunal Econòmic-Administratiu de la Comunitat de Madrid), Diego Íñiguez Hernández (magistrat del Tribunal Contenciós-Administratiu), Rebeca Laliga (subdirectora general del Notariat i dels Registres del Ministeri de Justicia), José Manuel Otero Lastres (catedràtic de Dret Mercantil), Javier Morillas (catedràtic d'Economia Aplicada), Luis Antonio Ortiz de Mendivil Zorrilla (advocat) i Miguel Ángel Torres Morato (fiscal en cap del Tribunal de Comptes).
Com ja ha transcendit aquesta mateixa tarda, l'escollit per al Defensor del Poble ha estat Ángel Gabilondo, que justament apareixia a totes les travesses. A més de catedràtic de Metafísica de la Universitat Autònoma de Madrid, també va ser ministre al govern de Zapatero i candidat del PSOE a les dues últimes eleccions madrilenyes. La número dos de Gabilondo serà la diputada del PP Teresa Jiménez Becerril.
Finalment, la nova directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades serà Belén Cardona, catedràtica de dret del treball a la Universitat de València. El seu adjunt serà Borja Adsuara, advocat i consultor en dret digital.
Ara fa deu dies, el govern espanyol i el PP van acordar desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l’Agència de Protecció de Dades. La previsió era portar-ho la setmana que ve al ple del Congrés, però probablement s’ajornarà una setmana més perquè no hi ha cap sessió plenària convocada per a aquella setmana. No tindrà problemes per a ser aprovada la llista tancada entre Moncloa i Gènova. Per tal que aquests nomenaments prosperin, calen els vots favorables de tres cinquenes parts del Congrés dels Diputats, és a dir, 210 vots a favor. El PSOE, Unidas Podemos i PP sumen 244 escons.
Ara des de La Moncloa pressionen perquè els populars també accedeixin a renovar el CGPJ. Però l'òrgan de govern dels jutges és la peça més delicada de l'organigrama institucional. I els populars s'hi resisteixen.