El govern espanyol prepara una presa de possessió "constitucional" per al president de la Generalitat, Quim Torra, i podria celebrar-se entre dimecres i divendres sempre que el Rei ja hagi signat el decret de nomenament, segons fonts governamentals citades per Europa Press.
Abans de l'acte, el monarca espanyol ha de nomenar Torra formalment i s'ha de publicar el decret de nomenament ratificat pel president Mariano Rajoy al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE): per a aquest procediment no existeixen terminis fixats.
Un cop es publiqui el nomenament, la presa de possessió haurà de celebrar-se abans de cinc dies, i les citades fonts apunten que podria ser entre dimecres i divendres d'aquesta setmana, sempre que es publiqui el nomenament.
Fins que no hi hagi la presa de possessió, el nomenament no serà efectiu, tenint en compte que la Llei de la Presidència indica que "el nomenament del president es publica al DOGC i té efectes a partir de la presa de possessió, que ha de tenir lloc en el termini de cinc dies a partir del nomenament" per part del Rei.
La Llei de la Presidència també recull que el nomenament es produeix després que el president del Parlament comuniqui al Rei la investidura: el president del Parlament, Roger Torrent, ho ha fet per escrit pocs minuts després del ple d'aquest dilluns.
Torrent ha descartat demanar una audiència amb el Rei per comunicar-li-ho en persona. Felip VI no ha rebut des de la seva proclamació cap president de Parlament de Catalunya, ni després de la seva elecció ni per complir el tràmit que aquest li comuniqui una investidura.
El govern espanyol s'encarregarà d'organitzar la presa de possessió en virtut de l'article 155 de la Constitució que intervé la Generalitat. L'executiu de Mariano Rajoy s'assegurarà que tot es durà a terme segons la legalitat democràtica vigent a l'Estat.
Les citades fonts assenyalen que no es descarta l'assistència a la presa de possessió de membres del govern espanyol i que "se seguiran respectant els símbols propis de Catalunya". En els actes de presa de possessió d'Artur Mas i de Carles Puigdemont només hi havia una bandera catalana i no s'hi va col·locar cap bandera espanyola ni estava descobert el retrat del Rei.
Fins que se celebri la presa de possessió, Torra "estarà sota supervisió del govern central" i no tindrà plena autonomia, segons les mateixes fonts, tenint en compte que la direcció de la Generalitat seguirà estant en mans de Rajoy fins que es deixi d'aplicar l'article 155. Està per veure quina fórmula triarà Torra per assumir el seu càrrec, tenint en compte que el govern espanyol exigirà que ho faci acatant l'Estatut i la Constitució, però ho podria fer precisant que ho fa "per imperatiu legal".
Fins al govern de Carles Puigdemont, la presa de possessió del president havia seguit un mateix esquema: el president del Parlament preguntava a l'investit si prometia "complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya amb fidelitat al Rei, a la Constitució, a l'Estatut d'Autonomia i a les institucions nacionals de Catalunya". Però en la presa de possessió de Puigdemont, la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va canviar la fórmula utilitzada i va preguntar al president si prometia "complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament", sense al·lusió alguna a l'Estatut, la Constitució i el Rei. Aquell episodi va acabar en els tribunals, encara que no va tenir conseqüències.
La fórmula que s'utilitzi per assumir el càrrec del proper president de la Generalitat i els seus consellers serà clau per posar fi a la intervenció de l'autonomia a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, segons les fonts governamentals. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va dir la setmana passada que les mesures del 155 aprovades pel Senat finalitzaran quan s'hagi constituït un Govern i els seus membres hagin acatat "públicament" la llei.