Després del xoc, toca intentar reconduir les coses. Segons el govern espanyol, les converses que mantenen amb ERC sobre el blindatge del català a la llei audiovisual estatal “avancen a bon ritme”. Així ho ha assegurat la portaveu Isabel Rodríguez després del Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres. Això sí, des de La Moncloa eviten entrar en més detalls. També ha evitat referir-se a plataformes concretes, com Netflix, el vicepresident de la qual ha descartat avui deixar de produir a Espanya per aquests requisits. Fonts de l’executiu central veuen proper aquest acord.
En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu, Isabel Rodríguez ha subratllat que el projecte de llei aprovat el passat dimarts busca dos objectius: convertir Espanya en un hub audiovisual a nivell mundial i “reiterar el compromís del govern amb l’ús de totes les llengües del nostre país”. En aquest sentit, ha remarcat que hi ha hagut “diverses reunions” amb els republicans, que “avancen amb absoluta normalitat i a bon ritme”. S’ha mostrat convençuda que el text es veurà “enriquit” en el tràmit parlamentari.
Fonts del mateix govern espanyol confien que la negociació per a resoldre el xoc amb els republicans sortirà bé i aviat. En aquesta línia, aquestes mateixes fonts remarquen que hi ha predisposició a l’acord i que el fet que ERC no hagi presentat veto als pressupostos de l’Estat al Senat ajuda en aquest clima de confiança. Així, des de La Moncloa insisteixen que “s’està treballant a fons”.
Les alarmes van saltar després que el govern espanyol filtrés dimarts passat que la llei audiovisual només imposaria la quota del 6% de les llengües cooficials a les plataformes radicades a Espanya, com Movista i Filmin, però no a les internacionals, com Netflix, HBO Max, Disney o Amazon Prime Video. Després del cop a la taula d’ERC, l’endemà mateix ja es van reunir els equips negociadors per a intentar encarrilar la norma a través d’esmenes a les Corts.
Insistència en el CGPJ
A tres dies de la celebració del Dia de la Constitució, la ministra portaveu també ha volgut reiterar la seva crida al Partit Popular perquè accedeixi a renovar el Consell General del Poder Judicial, després d’haver-ho fet amb el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes o el Defensor del Poble. “El compliment de la Constitució ens pertoca a tots i en el seu conjunt”, ha assegurat Isabel Rodríguez, que justament ha exigit al principal partit de l’oposició que “compleixi” la Carta Magna en allò que té a veure amb la renovació d’òrgans constitucionals. Aquest dissabte, el CGPJ celebrarà tres anys amb el mandat caducat.
La polèmica del 8-M
La roda de premsa també ha servit per a intentar tancar la polèmica després que Yolanda Díaz insinués suposadament que el govern espanyol va ignorar la pandèmia en els seus inicis, com ha denunciat la dreta. La vicepresidenta segona ho ha qualificat de “gran polèmica artificial” i ha subratllat com l’OMS ha posat Espanya com a “exemple de gestió de la pandèmia i de vacunació al món, ara i en plena pandèmia”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Isabel Rodríguez, que ha critica la manca de “sentit d’Estat” del PP atiant polèmiques estèrils.
Reforma laboral
Díaz, que ha comparegut per a presentar l’avantprojecte de llei d’ocupació, també s’ha mostrat confiada que serà possible arribar a un acord per a la derogació de la reforma laboral abans que acabi l’any. La dirigent d’Unidas Podemos ha evitat els detalls de les converses, però ha subratllat com ara la taula de diàleg social es reuneix tres cops a la setmana. “No puc indicar com està la negociació, però sí que estem culminant les tasques. El govern treballa per a assolir un acord entre totes les parts”, ha conclòs.