El Govern de Pedro Sánchez ja té sobre de la taula la primera petició d'indult per als 12 condemnats per l'1-O. Segons avança El Mundo, l'advocat català Francesc de Jufresa va remetre desembre al servei d'indults del ministeri de Justícia la sol·licitud de la mesura de gràcia per a la cúpula independentista, que inclou els nou presos polítics.

Segons el mitjà esmentat, en la petició de la mesura de gràcia Jufresa demana l'indult total per al líder d'ERC i vicepresident de la Generalitat l'1-O, Oriol Junqueras, a més dels consellers Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó -aquests tres últims sense penes de presó-, l'expresidenta del Parlament Carmen Forcadell i els líders cívics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

La tramitació continua endavant

La situació excepcional de l'estat d'alarma actual no impedeix que la tramitació dels indults es mantingui activa ja que es tracta d'un tràmit administratiu que no requereix presencialitat.

Cal tenir en compte que alguns dels condemnats s'han negat públicament a sol·licitar un indult, però això no exclou que ho faci una tercera persona, ja que segons l'article 19 de la llei d'Indult, "poden sol·licitar l'indult els penats, els seus parents o qualsevol altra persona en nom seu, sense necessitat de poder escrit que n'acrediti la representació".

En aquest cas, Jufresa considera que la sentència del Tribunal Suprem "planteja greus problemes no resolts d'imparcialitat en la instrucció, imparcialitat del tribunal i sobretot una greu afectació del principi de proporcionalitat de la pena en termes constitucionals".