El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts presentar davant del Tribunal Constitucional un recurs contra la llei aragonesa de memòria històrica impulsada per PP i per Vox. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres que la decisió es pren davant la negativa del govern de l’Aragó de seure amb l’executiu a espanyol a dialogar sobre aquesta qüestió, en tant que el PSOE considera que la norma aragonesa implica una derogació de la norma aprovada pel govern espanyol. "El govern d'Espanya ha volgut parlar, negociar i seure, però el govern de PP i Vox no només diu 'no' al govern d'Espanya, sinó que també diu 'no' a l'ONU, als relators, al dret internacional i a la preservació dels drets humans", ha remarcat el ministre.

El govern espanyol ha anunciat la presentació d’aquest recurs davant del Tribunal Constitucional en plena campanya europea. Tot plegat, just quan el PSOE intenta emmarcar la cursa electoral dels comicis continentals en un nou plebiscit entre el bloc progressista i la ultradreta, després que fa un any li funcionés en les eleccions generals del 23-J. Durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació, el ministre Torres ha lamentat que el PP asseguri que condemna el franquisme però alhora impulsi lleis que eliminen aquesta condemna a la dictadura. De la mateixa manera, ha acusat el partit d’Alberto Núñez Feijóo de pretendre “invisibilitzar” les víctimes del bàndol democràtic”.

Hi ha hagut un altre moment de la roda de premsa en el qual el govern espanyol també ha pogut entrar al xoc amb Vox quan se li ha preguntat per unes declaracions fetes pel diputat Carlos Flores, en les quals havia comparat l’avortament amb la guillotina. En la seva resposta, Pilar Alegría ha assenyalat que com a portaveu del govern espanyol moltes vegades s’ha de “mossegar la llengua”.

No obstant això, ha opinat que “són unes paraules que transmeten el menyspreu que té Vox i la ultradreta cap a les dones i els seus drets”. “Però el més preocupant és que Vox són els socis del PP; governen en cinc comunitats autònomes i més de 130 ajuntaments; ens hem de preguntar com és possible que gent així continuï sent els socis prioritaris del PP”, ha assenyalat en la seva resposta.

Resposta “coordinada i ferma” a Israel

En aquesta mateixa roda de premsa, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha promès donar juntament amb Irlanda i Noruega una resposta “ferma i coordinada” als atacs diplomàtics d’Israel després que aquests tres països hagin reconegut l’estat palestí. “Ningú no evitarà que Espanya defensi la legalitat internacional i la pau”, ha manifestat després de rebutjar les “intimidacions” per part del govern de Benjamin Netanyahu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!