Desembarcament radiofònic i televisiu del govern espanyol aquest dimecres a primera hora, l’endemà de la plantofada patida per part de Junts per Catalunya, que va decidir mantenir al congelador del Congrés la llei d’amnistia. La norma no va aprovar-se aquest dimarts, en tant que Junts només va votar a favor un text de mínims de l’amnistia, després que el PSOE s’enroqués i no acceptés cap de les esmenes presentades per la formació independentista per millorar la norma. Aquest dimecres, la Moncloa ha sortit a donar explicacions. I ho ha fet a través de diversos ministres: Félix Bolaños, María Jesús Montero, Pilar Alegría, Óscar Puente i Isabel Rodríguez.

Ha estat l’actual vicepresidenta primera de l’executiu encapçalat per Pedro Sánchez qui ha volgut deixar ben clar en quin punt serà sempre impossible l’entesa amb Junts. Jordi Turull ha assenyalat en declaracions a Rac1 que el seu partit es planteja tombar l’amnistia si aquesta no incorpora les millores que pretén la formació independentista. I aquest dimarts van deixar clares les línies vermelles: que la norma tingui aplicació immediata i que hi hagi canvis en les excepcions de terrorisme i traïció. Ha estat en aquesta mateixa emissora on María Jesús Montero ha assenyalat que Turull ja pot anar oblidant-se de la primera. En tant que és “anticonstitucional” i atempta contra l’estat de dret que no puguin presentar-se recursos enmig d’un procés judicial. “Això no és compatible amb el nostre dret i ordenament”, ha remarcat. Ha esquivat, però, les preguntes dirigides a la traïció i l’amnistia, i ha fet ús de l’argumentari del seu executiu durant els darrers dies: recordar que la societat espanyola sap perfectament què és realment el terrorisme, cosa que no han comès mai ni Tsunami Democràtic ni CDR.

També ha deixat la porta oberta sobre aquesta qüestió Félix Bolaños. Preguntat a la Cadena SER si la Moncloa acceptarà més canvis a la llei d’amnistia, ha fet una lloança al diàleg, i a la necessitat d’arribar a acords en un Congrés dels Diputats fragmentat. Ha remarcat, però, que la llei d’amnistia és ara mateix “impecable” i “conforme a la Constitució i el dret de la Unió Europea”.  Sí que ha volgut deixar clar, però, que l’estabilitat de la legislatura, a parer seu, estarà en mans sempre de Pedro Sánchez, i no de Junts per Catalunya.

Ha estat entrevistada també la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, a Catalunya Ràdio, on ha fet una defensa de “respecte” pel poder judicial. "Un ciutadà pot compartir o no distintes sentències, però cal respectar les decisions del poder judicial; jo soc membre del govern i hi ha un estat de dret, diferents poders i ha d'haver-hi respecte; a mi no em correspon tipificar res”, ha assenyalat quan se li ha preguntat si Tsunami Democràtic i CDR són terrorisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!