Ja es va pronunciar de la mateixa manera la setmana passada i aquest dilluns ho ha reiterat: la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha assegurat que el PSOE “complirà” i es reunirà amb Junts per Catalunya aquesta mateixa setmana, en tant que novembre és a punt d’acabar i hi havia el compromís de reunir-se aquest mes. “El que s’acorda es compleix i les reunions se celebraran”, ha assegurat, sense voler concretar “si la trobada se celebrarà demà o demà passat”. Al·legant que no és una informació que estigui a les seves mans, tampoc no ha donat cap detall sobre la figura del verificador. “No tinc cap dubte que s’acabarà coneixent”, ha dit. Però ha opinat que l’important d’aquestes reunions és que se'n coneguin “els resultats”.

Alegría també ha defensat, en una entrevista a TVE, les declaracions que va fer Pedro Sánchez aquest diumenge en un acte del PSOE a Madrid. L’amnistia “és positiva per al PP” perquè tothom hauria de voler fer política “en un país on els conflictes es van desinflant”. “Totes aquelles lleis i mesures que vagin en benefici de millorar la convivència del país són una bona notícia; per al govern i també per a l’oposició”, ha assegurat Pilar Alegría. El president del govern espanyol va assegurar que aquesta llei podia “beneficiar tots aquells que s’hi mobilitzen en contra” perquè “viuran en un país més cohesionat, amb més convivència i més unit que mai”.

La també ministra d’Educació i Esports ha esquivat les declaracions del flamant ministre de Transports, Óscar Puente, sobre el lawfare. Pilar Alegría ha dit que el govern espanyol “respecta la independència, separació de poders i professionalitat” dels jutges espanyols. Ho ha dit després que el seu nou company al Consell de Ministres assegurés que a Espanya és evident que hi ha casos de persecució judicial per motius polítics.

Alegría no ha volgut posicionar-se de la mateixa manera en nom de l’Executiu i ha redirigit la qüestió cap al PP, recordant les declaracions de “la Fiscalía te lo afina” de Jorge Fernández Díaz o el famós missatge d’Ignacio Cosidó assenyalant que el PP passaria a “controlar la sala segona del Tribunal Suprem”.

Laura Borràs avisa Sánchez: "Necessitarà els vots de Junts per qualsevol cosa"

Més tard, Laura Borràs ha recordat que el pacte amb el PSOE per a la investidura fixa la primera reunió de la taula en un espai internacional abans que acabi el novembre. Preguntada per la possibilitat que no es pugui produir abans de divendres, la presidenta de Junts per Catalunya ha avisat: "Si s'han de trencar acords, la gent ho veurà; Sánchez necessitarà els vots de Junts per qualsevol cosa”. “Com que ho sap, estic segura que farà tot el possible perquè no descarrilin aquests vots", ha afegit en una entrevista a la cadena SER.

L’estat de Palestina

Tampoc no ha aclarit si el govern espanyol tirarà pel dret i acabarà reconeixent de manera unilateral l’estat de Palestina. “El que defensa Espanya són les conclusions del Consell Europeu, i el que defensa el president és el que coneixen els espanyols, i és que rebutgem l’atac terrorista de Hamàs, i hem demanat que es lliurin els ostatges, i que Israel té dret a defensar-se, però hem d’alçar la veu contra les matances indiscriminades”, ha assenyalat Alegría.

La nova portaveu del govern espanyol ha afirmat que la solució dels “dos estats” està pactada amb Sumar, i que a Europa també s’ha valorat com la millor solució la de la coexistència entre Palestina i Israel. Però no ha deixat clar si l’executiu de Pedro Sánchez acabarà reconeixent l’estat palestí unilateralment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!