El govern espanyol ha ordenat tornar a posar en marxa aquest dilluns els treballs per exhumar les restes de 118 víctimes de la guerra civil del Valle de Cuelgamuros (antic Valle de los Caídos), els quals havien estat paralitzats per un jutjat de Madrid davant dels recursos presentats pel Partit Popular i grups franquistes. La represa de les exhumacions, segons ha informat el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, ha estat possible després que el Tribunal Superior de Madrid aixequés el passat mes de juliol les mesures cautelars imposades. A més a més, ha estat necessari comprovar que l'Ajuntament de San Lorenzo de l'Escorial no tenia competència per suspendre la llicència d'obra, tal com havia sol·licitat.
El procés de les exhumacions
El Patrimoni Nacional serà l'encarregat de dur a terme els treballs d'exhumació, finançats amb un fons de 650.000 euros, "per acabar així amb el sofriment que aquesta situació estava ocasionant als familiars de les víctimes", han assenyalat des del ministeri dirigit per Félix Bolaños. Segons han informat, el pla d'exhumació compta amb l'aval del Consell Mèdic Forense i els mitjans materials necessaris, encara que han deixat clar que no volen "crear falses expectatives atesa la complexitat dels treballs, derivada de l'estat dels soterraments". El ministeri ha apuntat que tot el procediment es farà complint amb els principis de "legitimitat, legalitat, respecte i confidencialitat".
Des del Departament de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, han assegurat que els treballs d'exhumació represos estan liderats per un equip forense "d'alta qualificació i experiència", que serà el responsable de fer les primeres apreciacions al Valle de Cuelgamuros. Les mostres recollides seran utilitzades per a les anàlisis genètiques, a càrrec de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid, entitat dependent del Ministeri de Justícia. Un cop siguin identificades les restes de les 118 víctimes que han estat reclamades pels seus familiars, s'elaboraran els informes tècnics forenses necessaris per lliurar-los a les seves famílies. Pel que fa a les restes que no puguin ser identificades, el departament ha informat que es retornaran al columbari corresponent.
Exhumar les restes, una tasca complicada
El Valle de Cuelgamuros, que va canviar el seu nom amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria Democràtica, és un monument franquista considerat la fossa comuna més gran d'Espanya, amb un total de 33.833 restes de víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil. Les restes del dictador Francisco Franco ja van ser retirades del monument l'any 2019, però les exhumacions de 118 víctimes a petició dels seus familiars encara no s'havien pogut fer a causa de complicacions judicials.
Des del ministeri han detallat que recuperar aquestes restes serà una tasca difícil, tenint en compte les condicions en què es troben. D'una banda, cal recordar que estan col·locades en columbaris de diferents mides i en els quals hi ha els ossos de més d'una persona. Així mateix, el pas del temps i la humitat han pogut deteriorar el seu estat, fet que en alguns casos ha provocat que les restes de diverses persones s'hagin barrejat.