La justícia britànica no aplica els mateixos criteris que la justícia espanyola: el rei emèrit Joan Carles I pot ser jutjat i no gaudeix d'immunitat. Així ho ha dictaminat avui, poques setmanes després que justament la fiscalia del Tribunal Suprem decidís arxivar totes les investigacions contra l'exmonarca. En aquest context, des del govern espanyol eviten qualsevol mena de valoració. La ministra de Justícia, Pilar Llop, s'ha limitat a expressar "respecte" per les decisions judicials, ja sigui al Regne Unit o a Espanya. Altra cosa és les explicacions que, segons Pedro Sánchez, l'excap de l'Estat hauria de donar davant la ciutadania.
En una atenció als mitjans abans d'un acte a Gijón, Pilar Llop ha deixat clar que "el govern espanyol no valora decisions que adopta un sistema judicial estranger, en aquest cas el britànic". Deixada clara aquesta prèvia, la ministra de Justícia ha assenyalat que "respecten les decisions que es prenen en l'àmbit dels seus propis procediments judicials i processals". I ho ha comparat amb la situació a l'Estat espanyol: "El que sí que puc dir és que els assumptes que el rei emèrit tenia oberts a Espanya han estat arxivats per la Fiscalia, i lògicament també respectem les decisions de la Fiscalia".
A l'altra banda de la coalició, ha estat el diputat Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, qui s'ha pronunciat. En un missatge al seu compte de Twitter, ha estat molt més contundent que els socialistes: "Anglaterra és avui un altre mirall incòmode que ens recorda els límits vergonyants a què ens sotmet la cúpula judicial. Una democràcia plena mereix una justícia valenta".
Inglaterra es hoy otro espejo incómodo que nos recuerda los límites vergonzantes a los que nos somete la cúpula judicial. Una democracia plena merece una justicia valiente. pic.twitter.com/Nw1zsIcUSv
— Jaume Asens (@Jaumeasens) March 24, 2022
La decisió
A Joan Carles I li quedava una darrera partida amb la justícia i aquesta és la que li ha donat la sorpresa que no s'esperava. La justícia britànica ha donat la raó a la seva examant Corinna i ha negat a l'emèrit que pugui gaudir d'immunitat per guanyar la demanda que aquesta ha interposat. Tot va començar el juliol de l'any passat. Corinna Larsen ―també coneguda com a Corinna zu Sayn-Wittgenstein― va presentar una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, el High Court de Londres, contra l'exmonarca i els serveis secrets espanyols, als quals acusa de posar-la sota “vigilància il·legal” al Regne Unit. Segons avançava el diari britànic Financial Times, l’examant va presentar la demanda el desembre de l’any passat, però no ha estat posada a disposició del tribunal fins aquest dilluns, 26 de juliol.