Aquest dilluns s'han complert 50 anys del cop d'estat de Pinochet a Xile que va acabar amb el govern (i la vida) de Salvador Allende. Amb motiu d'aquest dia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que demà s'enretirarà la Gran creu al Mèrit Militar a Pinochet, atorgada l'any 1975. El Consell de Ministres d'Espanya farà un pas històric en aprovar la retirada de la prestigiosa condecoració atorgada a qui va governar Xile amb mà de ferro durant gairebé disset anys, període en el qual es van cometre greus violacions dels drets humans, detencions forçades, tortures i execucions. Aquesta decisió ha estat anunciada pel president del govern en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una publicació a X (antic Twitter). La mesura s'emmarca en el context de la commemoració de l'aniversari del cop d'estat perpetrat per Pinochet a Xile el 1973, que va marcar un tràgic episodi en la història de la democràcia xilena i en la vida del seu president legítimament escollit, Salvador Allende.
L'anunci de Pedro Sánchez ressona com un gest de justícia històrica, reconeixent la importància de reparar una injustícia que va perdurar durant dècades. El govern espanyol considera que la concessió de la Gran Creu al Mèrit Militar a Pinochet l'any 1975 va ser un acte inapropiat que no ha de quedar impune en la memòria col·lectiva. L'anunci d'aquesta decisió coincideix amb la notícia que el president Pedro Sánchez no podrà assistir a la reunió del Consell de Ministres que prendrà aquesta resolució a causa de la seva actual convalescència pel contagi de COVID-19. En el seu lloc, la vicepresidenta Nadia Calviño liderarà la reunió del gabinet.
L'anunci ha estat rebut amb elogis tant en l'àmbit nacional com internacional. Organitzacions de drets humans, polítics, i ciutadans xilens han expressat la seva satisfacció per aquesta acció que simbolitza el rebuig d'Espanya a les violacions de drets humans comeses durant el règim de Pinochet.
La Gran Cruz al Mèrit Militar és una condecoració d'alt honor a Espanya, i la seva retirada representa un acte simbòlic i contundent contra la impunitat de règims dictatorials. La decisió del Consell de Ministres ha estat recolzada per líders de diferents partits polítics a Espanya, demostrant un ampli consens entorn de la necessitat de retre homenatge a la democràcia i els drets humans. El president Sánchez també va destacar el fet que aquesta mesura es prengui en l'aniversari del cop d'estat a Xile i la tràgica fi del mandat de Salvador Allende.