La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha reclamat al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "moduli, rectifiqui o se separi" dels atacs a l'Executiu estatal que el president argentí, Javier Milei, va proferir durant el lliurament de la Medalla Internacional de Madrid a mans de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. En declaracions a la premsa des del País Basc, a on ha assistit per la jura d'Imanol Pradales com a lehendakari, Montero ha lamentat que amb aquest acte amb Milei la Comunitat de Madrid va fer "política de confrontació i persecució" al govern de l'Estat i va fomentar, assegura, la ultradreta i el populisme. "I això no va ser el més cridaner, sinó els discursos" d'aquest acte, que "han estat aplaudits pel PP de Madrid i Ayuso i pel seu silenci pel PP de Gènova i Feijóo", ha afegit.

María Jesús Montero ha criticat el discurs "tan destructiu" del president argentí contra la igualtat d'oportunitats, tota la cosa pública i l'estat de benestar, en assegurar el mandatari argentí que els impostos són un "robatori i atac a la propietat privada" i defensar, recorda la líder socialista, la "llei de la selva". Per això, la vicepresidenta espanyola ha demanat "respecte i lleialtat institucional" a Ayuso, que és "la responsable que hàgim assistit a aquest discurs que trenca la base de la nostra Constitució".

Conjura ultra a Madrid

El president de l’Argentina va aprofitar aquesta nova visita a Espanya per atacar una vegada més el govern de Pedro Sánchez i fer-ho a través de la dona del president, Begoña Gómez. Just ara fa un mes, en un acte de Vox,  Milei va titllar de “corrupta” la dona del president espanyol i aquest divendres, després de rebre la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid de mans d’Ayuso va citar Frédéric Bastiat, diputat a l’Assemblea Nacional francesa al segle XIX, que “parlava de les poroses mans dels polítics”. “Potser no és la del polític directament, potser és la d’un germà, la de la parella… I el que vulgui entendre que entengui”, va deixar anar.

En el seu discurs, Milei va tornar a carregar contra el socialisme, que titlla de “violent i empobridor” i acusa de “deteriorar el teixit social”, basar-se en “l’enveja, l’odi, el ressentiment i el tracte desigual davant la llei” i “generar pobresa”. “Nosaltres venim del futur a explicar-los una història que és desitjable evitar: la història del mal i decadència que causa el socialisme, no deixin que el socialisme els arruïni la vida”, va argüir. També va disparar contra la justícia social, que considera una “idea veritablement aberrant”. I va afegir que els impostos són un "robatori", perquè "no es paguen voluntàriament, es paguen a punta de pistola”. "Sánchez, malgrat haver estudiat Economia, o no va entendre o li agrada molt l'estat per emportar-se els espanyols, però tinc esperances que s'estiguin despertant", va afegir.

Conflicte diplomàtic

La visita a Espanya i la condecoració d'Ayuso es produeix en el context de tensió diplomàtica i personal entre Milei i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Una crisi iniciada quan el president argentí, en una visita no oficial a Espanya el 19 de maig per participar en un acte de Vox, acusés de “corrupta” la dona del president, Begoña Gómez, i desbarrés contra el socialisme, el qual titllà d'ideologia "cancerígena" i "satànica". Entre retrets encreuats, el govern de Sánchez va acabar responent a la provocació amb la retirada de l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. La disputa encara ha tingut diversos episodis més: Milei va titllar Sánchez de "kirchnerista sense bones maneres" i els socialistes van dedicar el seu vídeo de campanya de cara a les eleccions europees del 9 de juny a criticar Milei amb el lema 'Zurdas & zurdos per Europa', fent referència a la coneguda expressió del president argentí per a referir-se despectivament a les persones d'esquerres. D'igual forma, Milei ha continuat tirant dards enverinats a Sánchez en diverses entrevistes; fa unes setmanes el va qualificar de "covard" i l'ha comparat amb el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!