La decisió del govern espanyol de rescindir unilateralment el contracte de compra de bales a Israel no implica el trencament de les relacions comercials amb el país hebreu. De fet, el Ministeri de l’Interior manté vigent un contracte per al subministrament d’armilles antibales per a la Guàrdia Civil amb la mateixa empresa d’origen israelià que ha generat desacord a la Moncloa. Segons han confirmat fonts de la cartera ministerial a l’agència EFE, aquest contracte, valorat en 319.000 euros i publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), no es considera inclòs en el compromís governamental de no subscriure nous contractes de compravenda d’armes amb empreses israelianes, ja que, en aquest cas, el material adquirit és de protecció i no d’ofensiu.
Les mateixes fonts han detallat que en la licitació per a la compra d’aquestes armilles antibales van participar quatre empreses. No obstant això, tres d’elles van ser declarades “no aptes” per la Mesa de Contractació, ja que els seus productes no complien els requisits tècnics establerts en el plec de condicions. Finalment, l’adjudicació va recaure en l’empresa Guardian Homeland Security, filial a l’estat espanyol de la israeliana IMI Systems.
El Ministeri de Defensa també manté diversos vincles amb tecnologia israeliana, tot i haver afirmat a EFE que no adquireix ni armament ni munició procedents directament d’Israel. En aquest sentit, el Consell de Ministres va aprovar el passat 3 d’octubre de 2023 la compra de 168 sistemes de míssils SPIKE LR2 destinats tant a l’Exèrcit de Terra com a la Infanteria de Marina. Aquest contracte, valorat en aproximadament 285 milions d’euros, serà desenvolupat per la companyia espanyola Pap-Tecnos, el proveïdor tecnològic del qual, segons Defensa, és l'empresa israeliana Rafael, i que "no és substituïble".
D’altra banda, també continua actiu el programa de desenvolupament del llançacoets de llarg abast SILAM. Aquest projecte està liderat per les empreses espanyoles Escribano i Expal, actualment propietat de la multinacional alemanya Rheinmetall. Tot i que la fabricació és local, la cadena de subministrament podria incloure components tecnològics sota llicència de la companyia israeliana Elbit, en aquest cas sense una alternativa tecnològica substituïble, segons el Ministeri de Defensa.
Pel que fa al programador M339 Setter per a espoletes de 120 mm, que pretenia millorar l’eficàcia de la munició dels carros de combat Leopard, la seva licitació va ser paralitzada el passat 26 de novembre. El motiu va ser que l’empresa que s’havia presentat a la licitació era la israeliana IMMY, fet que va portar el ministeri a decidir no formalitzar cap contracte.