El govern espanyol té “l’objectiu” d’aconseguir que la llengua catalana sigui oficial a la Unió Europea “en els pròxims mesos”. Així s’ha expressat aquest dimecres Fernando Mariano Sampedro, secretari d'Estat de l’executiu espanyol per a la Unió Europea. En una comissió al Congrés dels Diputats, ha asseverat que el govern continua treballant per aconseguir l'oficialitat del català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la Unió Europea. Ara bé, ha recordat que per aconseguir-ho cal la unanimitat dels 27 estats membre del club comunitari. És per això, ha dit, que manté contactes "amb totes les institucions i amb tots els estats membres" pensant que "els pròxims mesos podem assolir aquest avenç".
Durant la seva compareixença, el secretari d’Estat ha recordat que aquesta carpeta forma part dels cinc pactes d’Estat que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha ofert als diversos grups parlamentaris que conformen el Congrés dels Diputats. És llavors quan ha esperonat formacions com el PP i Vox per animar les seves famílies europees a donar-hi suport, cosa que facilitaria una entesa entre els 27 estats membres de la Unió Europea. "Si comptéssim amb la col·laboració de totes les forces polítiques aquí presents a nivell europeu, no hi hauria cap dubte que seria possible assolir aquesta unanimitat”, ha dit.
Igual que ha fet Albares en els darrers mesos, Sampedro ha destacat que l’ús de les llengües cooficials amb el castellà forma part de la “identitat nacional” de l’estat espanyol. “Així ho expressa la nostra Constitució, com a expressió normal en la vida dels 20 milions d’espanyols que viuen en territoris amb llengües cooficials", ha dit.
L’acord administratiu del Parlament Europeu
Segons Sampedro, passa el mateix respecte al fet que el Parlament Europeu pugui tenir un acord administratiu "que permeti l’ús d’aquestes llengües oficials diferents del castellà", tal com ja tenen el Consell de la Unió Europea, el Comitè de les Regions, el Comitè Econòmic i Social, el Defensor del Poble Europeu i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
Fa unes setmanes, l’entorn del ministre Albares explicava a ElNacional.cat que, de moment, els independentistes s’hauran de conformar amb un pronunciament —confien que favorable— abans de l’estiu de la Mesa del Parlament Europeu per poder-hi emprar aquesta llengua. Però això, malgrat ser un pas, no té res a veure amb l’oficialitat de la llengua. Són dues coses diferents: l’oficialitat d’aquest idioma situaria la llengua dels catalans al mateix nivell que el castellà, el francès o l’alemany a Europa; la legislació tindria caràcter oficial en català i s’aplicaria directament en aquesta llengua, i aturaria la discriminació actual contra la llengua catalana en els processos per aconseguir beques o passar oposicions a les institucions europees, en els quals el coneixement del català no dona cap punt.