Lluny d’encaminar-se cap a una concòrdia que possibiliti una entesa per abordar la crisi migratòria, el govern espanyol i el PP continuen allunyant les seves posicions. L’últim capítol ha estat l’acusació d’Alberto Núñez Feijóo que Pedro Sánchez, amb la seva gira africana que el porta a Mauritània, Gàmbia i el Senegal, esperona un “efecte crida”, unes paraules que han aixecat dures crítiques des de l’executiu. “És irresponsable encoratjar un efecte crida en la pitjor crisi de migració irregular”, ha esgrimit Feijóo a primera hora del matí a través de Twitter. I les veus procedents de la Moncloa li han retret durant tot el dia un discurs que han equiparat al de l’extrema dreta. “L’únic efecte crida és el que produeix Vox sobre el PP”, ha proclamat Félix Bolaños. “Busca una revolta social en uns posicionaments que superen l’extrema dreta”, ha afirmat Isabel Rodríguez. “Obertament, abraça les tesis més xenòfobes de l’extrema dreta”, ha assenyalat José Manuel Albares. Just ahir, Pedro Sánchez va apostar per una immigració “segura i ordenada”, la va erigir en “fonamental” per a l’economia i la va presentar com a font de “riquesa, desenvolupament i prosperitat”.

Félix Bolaños: “L’únic efecte crida és el que produeix Vox sobre el PP”

D’entrada, Félix Bolaños ha expressat la seva “preocupació” per les paraules de Feijóo, a qui ha demanat “responsabilitat i humanitat”. “L’únic efecte crida que hi ha és el que produeix Vox sobre el PP: Vox sembra odi i xenofòbia i el PP l’alimenta i intenta aprofitar-se’n”, ha esgrimit. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha reclamat a Feijóo que tracti amb “dignitat” els 6.000 infants que hi ha a Espanya sense pares i que “no es deixi portar pel discurs xenòfob i inacceptable de la ultradreta”.

A més, Félix Bolaños ha considerat que el pla migratori que va presentar el PP la setmana passada, en el qual apostava per reforçar les fronteres, és una “col·lecció d’excuses per dir que no” i ha demanat a Gènova que “assumeixi que el govern espanyol està duent a terme una política migratòria eficaç i humanitària”. “El govern està treballant a solucionar qualsevol problema que tingui a veure amb la migració i el PP està treballant perquè fracassi Espanya”, ha reblat Bolaños en una roda de premsa després de reunir-se amb el president del Consell General del Notariat.

 

Isabel Rodríguez: “Està superant l’extrema dreta”

Des de Toledo, Isabel Rodríguez ha lamentat que Feijóo hagi utilitzat la immigració per “buscar una revolta social en uns posicionaments que superen l’extrema dreta” i li ha retret que “utilitzar la migració per fer política és d’extrema inhumanitat”. “Està superant l’extrema dreta”, ha afegit. La ministra d’Habitatge ha censurat la “baixesa moral” i la “irresponsabilitat” del tuit del líder del PP i s’ha mostrat convençuda que el missatge “no és compartit per una immensa majoria de la militància del PP ni de la societat espanyola”. “A mi m’agradaria preguntar al senyor Feijóo quina és la política migratòria que defensa el PP. És la de l’odi? La del racisme? La de la xenofòbia? És la de Vox?”, ha proclamat.

José Manuel Albares: “El PP abraça les tesis més xenòfobes de l’extrema dreta”

La primera veu del Consell de Ministres que s’ha expressat sobre el tuit de Feijóo ha estat la de José Manuel Albares. En una entrevista a La Hora de La1, el ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació ha lamentat que el PP “abraci les tesis més xenòfobes de l’extrema dreta”, ha retret la “falta de responsabilitat i humanitat absoluta” per part dels populars i ha censurat que a Gènova estiguin “corrent darrere de Vox” amb un “discurs xenòfob i alarmista que intenta dividir la societat espanyola”.

Sánchez reafirma els beneficis d’una migració segura

Des de Banjul, la capital de Gàmbia, Pedro Sánchez ha insistit en els beneficis per a Espanya i per als països origen d’una migració “segura, ordenada i regular”. Això és, justament, el que persegueix la iniciativa de migració circular a la qual Espanya sumarà Mauritània i Gàmbia. Sánchez ha subratllat que Espanya i Gàmbia “s’han convertit en socis clau en l’àmbit de la seguretat, sobretot en la vigilància de fronteres i en el combat contra la migració irregular” i ha posat èmfasi en la necessitat d’impulsar una “política migratòria en la qual participin tots els actors implicats”. “Junts tenim un objectiu comú: salvar vides al mar i aturar a les màfies que exploten les persones que tenen un desig legítim de prosperar”, ha reivindicat.

Miguel Tellado: “Sánchez es corresponsabilitza dels centenars de morts de persones dins de pasteres”

A jutjar per la reacció d’altres dirigents del PP, que han avalat al 100% la postura d’Alberto Núñez Feijóo, les paraules del líder popular no han estat una relliscada. Un dels més durs ha estat Miguel Tellado, el portaveu del PP al Congrés. “És un disbarat en tota regla, és una crida clara a la immigració il·legal i irregular que gestionen màfies que posen en perill les vides de persones dins de pasteres i que causen centenars de morts de les quals Pedro Sánchez es corresponsabilitza després de fer aquesta crida”, ha afirmat en una entrevista en esRadio. Tellado considera que el govern espanyol “no té política migratòria i improvisa constantment” i “va en la direcció contrària” dels socis europeus, que “estan frenant” l’arribada d’immigrants irregulars: “Sánchez va als països d’origen a encoratjar les sortides que, sens dubte, és el contrari que caldria fer en aquests moments”, ha reblat.

Els líders autonòmics del PP fan pinya amb Feijóo

“És clar que hi ha un efecte crida quan es fan malament les coses, i per això hem de tenir l’altura de mires de la sensibilitat i de la solidaritat, però del rigor de fer les coses bé”, ha afirmat Carlos Mazón. Des de la Tomatina de Bunyol, el president del País Valencià ha lamentat que l’executiu hagi actuat amb “falta de seriositat, de responsabilitat i de previsió”, cosa que “les màfies saben aprofitar”. “La solidaritat, la humanitat i els braços oberts a ajudar a qui més el necessita és necessàriament compatible amb fer les coses bé”, ha esgrimit.

En la mateixa línia, Alfonso Rueda ha afirmat que el que ha dit Feijóo és el que “pensen les comunitats autònomes”, que són “les receptores de totes aquestes persones que el govern espanyol està distribuint a tot el territori nacional sense massa criteri”. A preguntes dels periodistes en un acte a Santiago, el president de Galícia ha censurat la “improvisació” de la Moncloa i li ha demanat que aposti per la “planificació” en la gestió de la crisi migratòria.

Convertir un “drama humanitari” en una “batalla política”

En tot aquest intercanvi de declaracions, qui també s’ha pronunciat ha estat un dels més afectats per la situació actual: Fernando Clavijo, el president de les Illes Canàries. El dirigent canari ha retret al PP i al PSOE que vulguin “convertir en una batalla política” el que és un “drama humanitari”. “Ni és un problema polític ni és un problema territorial i mentre no siguem conscients que la resposta que hem de donar al continent africà és una resposta de país i d’Europa, continuarem amb aquest tipus de declaracions que no ajuden, ni les d’un ni les d’un altre”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!