El govern espanyol pretén “tractar com qualsevol altra” la petició d’indult del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per Laura Borràs. Així es pronuncien fonts de l’executiu espanyol, i de la mateixa manera s’ha pronunciat aquest dijous la ministra de Transports, Raquel Sànchez, que en declaracions des de Menorca ha remarcat que La Moncloa “respecta absolutament” totes les resolucions judicials. Ara bé, també ha volgut recordar que la sentència no és ferma i que, per tant, la pilota encara no està en mans del govern espanyol.
Aquest posicionament per part del govern espanyol arriba després que el TSJC hagi condemnat Laura Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació a càrrec públic, en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació en concurs amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 i 2017, segons la sentència feta pública aquest dijous.
El tribunal, però, ha proposat al govern espanyol indultar Borràs i rebaixar-li la condemna a dos anys de presó, de manera que la pugui evitar. Ara bé, el TSJC sí que aposta per mantenir els anys d’inhabilitació. Davant d’això, la posició del govern espanyol és la de mantenir certa prudència i tenir en compte que la sentència a Borràs no és ferma; de manera que tot està encara en mans de la justícia. Des de l’executiu espanyol es pretén actuar davant d’aquesta petició d’indult de la mateixa manera que en qualsevol altra.
Cal tenir també en compte que la condemna a Borràs no ha estat per unanimitat, perquè Maria Jesús Manzano ha emès un vot particular en el qual considera que els delictes s'han d'analitzar per separat. Ha demanat, doncs, condemnar-la a 21 mesos de presó. De la mateixa manera, la magistrada defensa que la inhabilitació pel delicte de prevaricació només sigui en càrrecs de contractació.
La Fiscalia demanava condemnar la presidenta suspesa del Parlament a sis anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic per haver adjudicat la renovació de la web de la institució en contractes fraccionats, que sumen uns 335.000 euros, a Isaias Herrero, a qui el tribunal condemna a 2 anys de presó, i al seu amic, Andreu Pujol, a 1 any i 3 mesos de presó pels mateixos delictes, rebaixa que havia demanat el ministeri públic. La sentència no és ferma, i segurament l'advocat de Borràs, el penalista Gonzalo Boye, presentarà recurs al Tribunal Suprem.
Aquest procediment penal va provocar que la Mesa del Parlament suspengués Laura Borràs com a presidenta de la cambra catalana, a finals de juliol passat. Els grups del PSC, ERC i la CUP van demanar aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament a Borràs, que estableix que s'han de suspendre els drets i deures d'un diputat quan se li obre un judici oral per delictes vinculats a la corrupció. Borràs ha insistit que ha patit “una persecució política”