El govern espanyol veu amb bons ulls l'autodeterminació lleonesa. D'una banda, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha considerat "legítima" la pretensió de l'autonomia després de la moció a la Diputació de Lleó i ha assegurat que l'executiu estatal rebrà la proposta, a més d'apel·lar al consens. D'altra banda, l'exalcalde de Valladolid i ministre de Transports, Óscar Puente (veu hostil contra l'independentisme), ha afirmat que entén i respecta la proposta. "Castella i Lleó no ha funcionat en el sentit de pertinença", ha afegit.

Què cal saber del lleonesisme, el moviment 'indepe' que pot canviar l'organització de l'Estat
 

"Qualsevol iniciativa que es prengui en qualsevol administració, respecte a aquestes majories, anàlisi i estudi de les pròpies, poc més puc dir. És tan legítim que hi hagi territoris que vulguin ampliar les seves competències i que hi pugui haver noves autonomies com que tenim un estat autonòmic amb 17 autonomies i dues ciutats autònomes, que això és el que està establert en aquests moments", ha proclamat Torres. Així doncs, el ministre de Política Territorial ha anunciat que rebrà la proposta i ha apel·lat al consens, alhora que ha recordat que els socialistes "van donar suport de manera uniforme i completa" a la Constitució.

Del ministre Torres al ministre Puente

Per la seva banda, en una entrevista aquest dijous a Onda Cero, Puente ha assegurat que entén la postura del lleonesisme. "El respecto i l'entenc, fixa't si estic anant lluny", ha dit, recordant que va ser alcalde de Valladolid —que quedaria fora de la Regió Lleonesa, a Castella—. De fet, ha reconegut el problema de sentiment de pertinença actual: "Fa 40 anys que Castella i Lleó existeix i des del punt de vista de pertinença no ha funcionat. Aquesta és la realitat i no pensis que no em fa mal". És veritat, però, que ha considerat que la secessió "no canviarà la vida als lleonesos".

El ministre de Transports ha afirmat que Castella i Lleó és una comunitat autònoma "que es va crear per les raons que es va crear" i que "mai ha quallat com a tal", ja que "no hi ha una identitat castellana i lleonesa en la ciutadania de Castella i Lleó". Pel que fa a la postura del govern espanyol, ha dit que l'executiu n'hauria d'assolir una i ha afegit que "moltes vegades el camí es fa caminant". Finalment, ha negat que "no és cert" que els lleonesos estiguin "sempre perjudicats", però sí que ha reconegut que Lleó "necessita una visió especial" i "polítics locals amb millors idees".

L'alcalde de Lleó i la Coalición por El Bierzo

L'alcalde de Lleó, el també socialista José Antonio Díez, ha censurat les paraules de Puente i ha conclòs que "no està autoritzat" a parlar sobre les aspiracions autonomistes de la regió. Si bé s'ha mostrat "congratulat" per la concessió del ministre, Díez ha assegurat que Puente "continua pensant que aquestes qüestions es deuen a capricis" i que "Lleó es troba ben tractada per la comunitat". És més, ha recordat que el ministre va afirmar que la província no necessitava un aeroport i que va titllar de "fracàs" el projecte del Palau de Congrés.

D'altra banda, cal destacar que la moció aprovada a la Diputació de Lleó ha tingut reaccions adverses com la de la Coalición por El Bierzo —una formació política de la comarca d'El Bierzo, que pretenen recuperar com a província—. En un comunicat, el partit bercianista ha reivindicat el dret dels bercians a decidir sobre el seu futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!