L’estratègia del govern espanyol passa per no donar importància al nou anunci de Pere Aragonès per tirar endavant un nou referèndum d’autodeterminació. Fonts de La Moncloa han optat per tirar pilotes fora sobre la posada en marxa d’un acord de claredat, i han excusat no pronunciar-se sobre aquesta qüestió argumentant que la roda de premsa del president de la Generalitat s’ha produït de forma simultània a l’atenció als mitjans que ha fet el govern espanyol després del Consell de Ministres.
De fet, les mateixes fonts han justificat que aquest mateix dimarts està previst que el PSC es pronunciï sobre aquest anunci que ha fet el president Pere Aragonès, de manera que també opten per reduir el tema sobre l’acord de claredat a una qüestió territorial i poc important. De fet, el mateix president de la Generalitat ha afirmat aquest dimarts que els votants de Junts, ERC, la CUP, comuns, i també el PSC, aposten per celebrar un referèndum d’autodeterminació per tal de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. És a dir, que Aragonès ha fet referència a aquell 80% de la població catalana que demana decidir el seu futur a través de les urnes.
Cal recordar, també, per entendre l’estratègia de no donar importància a l’anunci que ha fet aquest dimarts Pere Aragonès, que La Moncloa ja no veu “necessari” celebrar una nova reunió de la taula de diàleg. Així es va expressar el passat mes de febrer la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en una vista a Catalunya. De fet, mesos abans, fonts de l’entorn del president Pedro Sánchez ja havien alertat a la premsa que la possibilitat de tornar a reunir la taula de diàleg era remota perquè “el diàleg ja s’ha consumat”.
L’acord de claredat, en marxa
La no-reacció del govern espanyol a l’acord de claredat ha arribat pocs minuts després que Aragonès expliqués el procés que hauria de portar a la concreció del que és l'aposta del Govern per trobar una sortida al conflicte polític de Catalunya amb l'Estat. Segons ha explicat des del palau de la Generalitat, la idea és tirar endavant un procés “circular” que començaria i acabaria al Govern, amb un protagonisme elevat d’un consell acadèmic que tindrà la funció de vehicular un debat social i l’objectiu de “definir les regles del joc”.
D’aquí poc, es formularan algunes preguntes des del Govern sobre els mecanismes democràtics que haurien de permetre superar el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. Segons ha explicat el president de la Generalitat, seran preguntes "concises, essencials per posar en marxa aquest procés", a partir del consens d'un 80% de la població que aposta per un referèndum. Per a saber tots els passos d’aquest acord de claredat, pots fer click aquí.