El Govern ha decidit en una reunió extraordinària a dos quarts de set d'aquest divendres demanar la declaració d'estat d'alarma per poder decretar el toc de queda a Catalunya davant l'agreujament de les dades del coronavirus. Ho ha fet hores després que se sabés que altres territoris com Euskadi han reclamat aquesta mesura i enmig d'una remor de diferències entre els socis de Govern sobre les decisions a adoptar.
El vicepresident, Pere Aragonès, ha comparegut en roda de premsa per anunciar les mesures i per explicar que l'estat d'alarma s'aplicarà amb "comandament únic del Govern de la Generalitat" amb l'objectiu de tenir "totes les eines i totes les garanties per mobilitzar recursos i respondre a les necessitats de la crisi sanitària". El vicepresident, amb funcions de president, ha confirmat que la primera decisió que adoptarà el Govern serà limitar temporalment la mobilitat nocturna. "Un toc de queda nocturn a tot Catalunya amb característiques específiques per respondre a com evoluciona la Covid i que anirà acompanyat de més mesures de limitació de la mobilitat, si l'evolució de les dades sanitàries no són favorables", ha explicat.
Aragonès ha assegurat que ha mantingut diferents converses amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per garantir que la gestió del comandament queda en mans de Catalunya, i que també ha parlat amb el lehendakari, Iñigo Urkullu. Abans de comparèixer en roda de premsa, ha comunicat també la decisió als responsables dels grups parlamentaris de la cambra catalana.
Extremadament greu
"A molts, per principis, no ens agrada parlar de toc de queda, sinó de reduir temporalment la mobilitat nocturna i evitar interaccions socials prescindibles", ha explicat el vicepresident, que ha subratllat que aquesta decisió s'ha hagut d'adoptar davant l'accelerat empitjorament de les dades de la Covid-19 a Catalunya, que converteix la situació en "extremadament greu".
De fet, Aragonès ha avançat que la declaració de l'estat d'alarma, que té una durada de 15 dies, haurà de servir també els propers dies en què el Govern preveu que caldrà adoptar mesures de restricció de la mobilitat, per garantir "màxima agilitat i rapidesa" així com cobertura legal.
Tot i que des de JxCat s'ha apuntat que la declaració del toc de queda podria permetre relaxar les restriccions que afecten bars i restaurants, Aragonès ha evitat vincular les dues qüestions i ha assegurat que les limitacions es mantindran fins divendres vinent, tal com estava previst.
Petició comunicada
La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha avançat que la petició de declarar l'estat d'alarma ja ha estat comunicada al govern espanyol per tal de poder aplicar les mesures al més aviat possible, i ha apuntat que si, com és de preveure, s'aprova amb celeritat al Consell de Ministres, demà mateix es podria celebrar la reunió del Procicat per concretar les condicions del toc de queda que el Govern avui no ha volgut avançar.
La Conselleria d'Interior ja està treballant, això no obstant, en l'abast que hauria de tenir el toc de queda i s'estudia una franja de 23 hores a 6 del matí, per tal de permetre l'activitat cultural programada. Aquesta ha estat també la proposta que s'ha traslladat als grups parlamentaris en la reunió que han mantingut després del Consell Executiu per fer-los saber les decisions adoptades.
Reunió amb Puigdemont
Immediatament abans de participar en la reunió del Govern que s'ha convocat aquesta tarda de manera extraordinària, els consellers de JxCat han celebrat una trobada amb la cúpula del partit, amb Carles Puigdemont al capdavant, en la qual ha participat de manera telemàtica, així com els dos vicepresidents que no són a la presó, Anna Erra i Josep Rius, la portaveu, Elsa Artadi, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el secretari d'organització, David Saldoni, per consensuar el posicionament.
En aquesta trobada, segons fonts dels assistents, JxCat ha valorat que el Govern ha perdut la iniciativa que havia tingut fins ara en la lluita contra la pandèmia, durant la presidència de Quim Torra, i han acordat defensar amb contundència les noves mesures en la reunió de Govern. De fet, el malestar a JxCat s'havia fet evident les darreres hores en què consellers com el d'Interior, Miquel Sàmper, o Empresa, Ramon Tremosa, havien reclamat públicament el toc de queda per revertir mesures com el tancament de bars i restaurants.
Amb tot, en ser preguntada al respecte, Budó ha subratllat que l'important és la decisió finalment presa al Govern, a partir de qüestions sanitàries.