Amb el finançament singular sobre la taula com a mínim imprescindible exigit per ERC per donar el seu suport a una possible investidura de Salvador Illa, el Govern es planteja la possibilitat d'assistir al pròxim Consell de Política Fiscal i Financera, on es reuneixen tots els consellers d'Economia de les diferents autonomies amb el ministre del ram. Aquest, segons ha anunciat el govern espanyol, s'ha de reunir durant el mes de juliol, tot i que encara no hi ha una data fixada, mentre el PP, que governa en la gran majoria d'autonomies reclama ja que es decideixi el dia.

En aquest sentit, la portaveu del Govern Patrícia Plaja ha explicat que si bé encara no hi ha cap decisió presa respecte a l'assistència de la consellera catalana, Natàlia Mas, aquesta no està descartada i l'estan estudiant: "Volem un finançament diferent, però això no vol dir que no puguem anar-hi a defensar la nostra proposta", ha assegurat Plaja preguntada per si Mas Guix assistirà a aquesta trobada amb la resta d'autonomies, que ja s'han oposat radicalment que Catalunya pugui sortir del règim comú, també les governades pel PSOE. 

Una opció que s'està valorant 

"Si considerem que servirà d'alguna cosa per avançar en la reclamació del finançament singular, hi serem. S'està valorant", ha resumit Plaja. En l'última reunió d'aquest fòrum, Natàlia Mas va decidir no assistir-hi i Catalunya hi va estar representada pel secretari general del departament, Josep Maria Vilarrúbia i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols. Va ser una decisió que va generar polèmica i que Mas Guix va justificar assegurant que en aquest organisme no es prenen decisions rellevants reduint-ho a a sessions "informatives". La consellera seguia l'exemple del president  Aragonès, que durant al seva etapa al capdavant del departament no assistia a aquestes reunions. Des de l'oposició, Salvador Illa va assegurar que la consellera s'equivocava en prendre aquesta decisió: "És un error. És obligació seva anar-hi personalment", va lamentar. 

El PP reclama la convocatòria urgent

Des del PP insisteixen que qualsevol decisió que es prengui sobre el finançament singular de Catalunya no és cosa del govern espanyol, sinó que s'ha de decidir en el Consell de Política Fiscal i Financera. En una carta enviada la setmana passada, els consellers populars ja van demanar a la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Jesús Montero, la convocatòria urgent d'aquest organisme per tractar la posició de l'Executiu de Pedro Sánchez sobre el finançament de les autonomies, després que el president del govern espanyol obrís la porta al finançament singular que reclama ERC, encara que hores més tard va acabar matisant les seves paraules. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!