El Govern decidirà aquest dimecres restriccions severes com a mesures per intentar pal·liar la segona onada de la Covid-19. Tot i que encara no hi ha res tancat, segons ha pogut saber ElNacional.cat, sobre la taula hi ha grans restriccions en l'aforament de bars, restaurants i terrasses que podrien arribar fins al seu tancament.
Ara mateix hi ha, també l'opció que només els permetin fer menjar per emportar, com va passar durant el confinament total.
L'alternativa que s'avalua en paral·lel és aplicar una restricció d'hores i mantenir oberts els establiments però amb l'aforament totalment reduït dins els espais i també a les terrasses.
Les mesures, que es podrien anunciar aquest dimecres, entrarien en vigor a partir de divendres i es poden allargar fins a 15 dies. Però tot està pendent de la decisió que es prengui demà al matí.
Fonts del Govern expliquen que es tracta de mesures excepcionals per evitar un confinament total com el que hi va haver el mes de març passat quan el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma.
Entre les noves restriccions s'estudia també la mobilitat i la possibilitat que la recomanació actual sigui més estricta i es demani limitar els desplaçaments si no són estrictament necessaris. El que no es preveu és el tancament d'escoles, ja que es considera que els nens i nenes no són transmissors potencials del virus.
El risc de rebrot i d'una segona onada forta fa que el Govern estudiï tots els escenaris per evitar un contagi més alt. Avui mateix la consellera Meritxell Budó ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia". L'increment del risc de rebrot és fins a 338. Aquest matí Budó no ha volgut concretar les mesures que es podrien aplicar, però sí que ha dit que van dirigides a reduir la mobilitat i la interacció social i seran contundents en línia amb decisions adoptades a altres països europeus.
Escanyant la Covid-19
Ara mateix ja hi ha les reunions restringides a 6 persones i les universitats han tancat per rependre les classes de manera telemàtica. Pel que fa al teletreball, ara mateix representa un 8% del total, però el Govern creu que caldria arribar fins al 25%. Això faria baixar també els desplaçaments i, sobretot, faria esponjar el servei públic.
Tot està pendent d'una reunió aquest dimecres i de l'avaluació del Procicat que aplicarà les mesures i les podria anunciar demà mateix perquè es puguin aplicar ja aquest cap de setmana.
Risc de rebrot
De les quatre capitals catalanes, la que presenta millors dades és Tarragona, amb un risc de rebrot de 252,50 punts i un Rt d'1,52. Malgrat tot, són dades superiors als 100 punts i també superiors a les xifres d'aquest dilluns, quan el departament constatava que el risc de rebrot era de 235,14 punts.
Superant ja els 300 punts hi ha Lleida i Barcelona. Lleida se situa amb 320,32 punts de risc de rebrot i una velocitat de contagi d'1,42 mentre que Barcelona frega els 400 punts. (372,84 i un Rt d'1,44). Segons les dades de Salut, ambdues ciutats evolucionen de manera negativa. Girona se situa amb un risc de rebrot de 425,82 i un Rt d'1,17.