Els gestos són molt importants en política i el Govern n'és conscient. La presència o no del president de la Generalitat, Salvador Illa, a la celebració del 12-O n'és un. Això no obstant, a quatre dies de la commemoració a Madrid de la Festa de la Hispanitat amb la tradicional desfilada militar, presidida pel rei Felip VI i la posterior recepció convocada pel monarca, es manté la incògnita sobre si hi assistirà el president o algun representant del Govern a la cita a la capital espanyola. Poques hores abans del primer debat de política general de Salvador Illa com a president, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha evitat aclarir les diferents qüestions que se li han plantejat al respecte.

El president Jordi Pujol no va assistir mai a la desfilada militar del 12-O. Això no obstant, amb l'arribada del tripartit al Govern, Pasqual Maragall es va convertir el 2004 en el primer president de la Generalitat que acudia a la cita presidida pel Rei, la qual cosa va provocar crítiques dels socis de govern, ERC i ICV-Verds, i de l'oposició de CiU. 

Tripartits

Després de Maragall, també el president José Montilla va participar en la celebració del Dia de la Hispanitat el 2007, la qual cosa va provocar de nou els retrets de CiU. Durant dos anys, el president no va viatjar a Madrid el 12 d'octubre, però hi va tornar el 2010, tres mesos després de la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional i de la posterior protesta multitudinària als carrers de Barcelona, la qual cosa va provocar una nova polèmica al tripartit, a més dels retrets de l'oposició nacionalista.

El 2010 va ser el darrer cop que el president de la Generalitat acudia a aquesta cita. El 2011 el president Artur Mas va deixar d'assistir a la capital espanyola per a la celebració de la festa de la Hispanitat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va argumentar que la festa nacional a Catalunya se celebra l'11 de Setembre. Tampoc hi va acudir mai el president Carles Puigdemont i, de fet, des del 2016 alguns consellers van començar a mostrar ostensiblement a les xarxes que mantenien la seva agenda d'activitats, malgrat la jornada festiva. Així va continuar amb els Governs de Quim Torra i Pere Aragonès.

Refer relacions

Amb el Govern de Salvador Illa, el primer en solitari del PSC i després d'anys de tensió entre Catalunya i l'Estat i en particular amb el rei Felip VI, s'obre la incògnita sobre la presència d'Illa a la desfilada militar de Madrid, especialment tenint en compte la voluntat del president de recosir els vincles amb l'Estat. De fet, Illa ja ha recuperat la protocol·lària visita al Palau de la Zarzuela després de la investidura, que feia nou anys que els successius presidents s'havien estalviat.

A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, Paneque ha evitat aclarir si el president acudirà o no a la desfilada militar i ha argumentat que encara no hi ha cap decisió concreta. "Des del Govern donem les informacions quan estan tancades i determinades", ha argumentat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!