Creix la desconfiança entre el Govern i l'Estat després de les eleccions a Catalunya. L'executiu català ha exigit una auditoria al govern espanyol per la pèrdua de més de 3.300 vots als comicis del 12-M. La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha enviat aquest dimarts una segona carta al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, per esbrinar el motiu dels vots de ciutadans residents a l'estranger "descartats". "Creiem que és una qüestió prou rellevant perquè s'actuï amb la màxima celeritat i transparència", ha indicat la titular de l'executiu català. A la carta, la consellera ha subratllat la complexitat a l'hora de votar des de l'exterior i ha afirmat que aquest fet que "ha desincentivat" els votants. La participació registrada des de l'estranger en aquests comicis ha estat d'un 8,19%. La xifra de vots descartats és "similar" a la de les eleccions generals celebrades el 2023, en què se'n van descartar 3.500. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha avançat la decisió de la consellera aquest matí.

El passat 10 de maig la consellera va enviar una primera carta dirigida als ministres espanyols Albares i Grande-Marlaska, titular d'Interior, per exigir el motiu pel qual alguns catalans residents a l'estranger no van poder exercir el seu dret a vot. A l'escrit, Serret recordava que la supressió del vot pregat ha estat insuficient per assegurar el dret a vot als 290.000 catalans vivint fora de Catalunya que estaven cridats a les urnes.

Serret insisteix que no s'han escrutat tots els vots rebuts

Serret ha insistit que no s'han escrutat tots els vots rebuts per les Juntes Electorals Provincials de part de les oficines i seccions consulars. "No se sap exactament el motiu que deixa tots aquests vots com a descartats, i això fa augmentar la desconfiança en el procediment", ha explicat la consellera.

El Govern demana simplificar el procés de vot a l'estranger

La consellera d'Acció Exterior ha subratllat que cal adoptar mesures per simplificar el procés de vot des de l'estranger de manera "urgent". "Cal avançar cap a un sistema de vot telemàtic que enforteixi les relacions entre l’administració i les persones", ha indicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!