El govern francès ha anunciat la reobertura del coll de Banyuls i tres passos fronterers: el coll de Manrella, la ruta de la Vinyola i el camí d'Aja. Aquesta decisió arriba després de més de tres anys i permet de nou la lliure circulació per aquests passos fronterers situats entre  l'Alt Empordà i la Cerdanya. Aquestes quatre carreteres estaven tallades des del gener del 2021 per "combatre la immigració il·legal i l'amenaça terrorista", segons les autoritats franceses. "El Ministeri de l'Interior ha comunicat la reobertura administrativa de quatre punts de passatge autoritzats (PPA) entre França i Espanya", ha informat en un comunicat la Prefectura dels Pirineus Orientals. 

"Les quatre carreteres es reobriran molt aviat, tan bon punt es puguin fer les operacions de retirada dels obstacles físics col·locats a les vies", es recull en el comunicat. Així encara no hi ha una data concreta, però sí un compromís a curt termini. En el mateix text es plasma el motiu d'aquesta decisió: "En el context d'activació del pla Vigipirate i de l'alt nivell de pressió migratòria a les fronteres, la cooperació policial entre França i Espanya es reforçarà encara més en el marc d'aquesta reobertura". 

Protestes contra el tancament 

Diversos col·lectius a banda i banda de la frontera pirenaica han protestat els darrers mesos contra el tancament i exigint la reobertura d'aquests passos fronterers. En el cas del coll de Banyuls s'han arribat a produir fins a mitja dotzena d'accions com la retirada simbòlica de les pedres de grans dimensions que barraven el pas, amb l'ajuda d'una excavadora. En poques hores, la Prefectura dels Pirineus Orientals tornava a tancar el coll, que es corona a 355 metres d'altura i connecta Espolla (Alt Empordà) amb Banyuls de la Marenda (Rosselló). "D'acord amb els articles 25 i 27 del codi de fronteres de Schengen, França mantindrà els controls a les seves fronteres interiors per un nou període de sis mesos fins al 31 d'octubre del 2024", ha afegit el Ministeri de l'Interior francès.

Després de mesos de protestes, el govern francès ha fet aquests pas hores abans que s'obrin els col·legis electorals per les eleccions europees. Per la seva banda, la plataforma Esborrem la Frontera ha apuntat que la decisió de l'Executiu francès només és un retorn a la normalitat perduda. "Res a agrair. De fa mesos que ens hem preocupat els veïns d'un costat i altre que res ens impedeixi mantenir els vincles i la normalitat", ha publicat a través de les xarxes socials. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!