Els desnonaments de persones o famílies en situació de vulnerabilitat quedaran suspesos en cas de pisos propietat de grans tenidors o entitats bancàries fins que aquests ofereixen un lloguer social als afectats. Així ho fixa un decret aprovat avui pel Govern que serà vigent mentre duri l'estat d'alarma i que també inclou supòsits de suspensió transitòria dels desnonaments de famílies de pisos ocupats.
Els col·lectius considerats com a vulnerables són: les famílies en situació de vulnerabilitat acreditada ja abans de la pandèmia de la covid-19; les que ocupen un pis on viuen des d'abans de juny dels 2019 sense títol habilitat; els casos d'extinció de contracte de lloguer amb un gran tenidor i les persones vulnerables amb dificultat per pagar les quotes hipotecàries.
Així mateix, el decret inclou també en l'exclusió de desnonament durant l'estat d'alarma i de manera "excepcional" persones o famílies que han ocupat un pis d'un gran tenidor entre juliol del 2019 i l'inici de l'actual estat d'alarma si compleixen els requisits de vulnerabilitat.
En cas que els Mossos o les policies locals rebin una denúncia reclamant mesures cautelars de desocupació de famílies amb risc d'exclusió residencial, hauran de sol·licitar un informe urgent als serveis socials i comunicar la petició al Ministeri Fiscal.
El Govern ha aprovat aquest decret després de les protestes provocades la setmana passada arran del desallotjament per part dels Mossos d’una família amb tres nens petits una hora abans de l’inici del toc de queda. La família havia reocupat la casa a Barcelona poc després de ser desnonats.
Seguirà ampliació