El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha començat parlant d'un 99,9% i ha acabat en el 100% per assegurar que totes les meses electorals estan preparades per demà: "El 100% de les meses es podran constituir amb les dades que tenim avui", en declaracions aquest migdia. Per aconseguir-ho, ha assegurat que hi ha una "bossa suficient" de primers i segons per a cobrir qualsevol incidència.
A més, també ha reiterat que totes les persones que hagin estat cridades a formar part d'una mesa "i no rebin finalment la seva resolució acudeixin a la seva seu corresponent". Des d'allà, el conseller assegura que "en funció de la seva configuració es resoldrà si poden marxar cap a casa, quedar-se o ser traslladats a una altra".
Les incerteses en aquest aspecte són múltiples si escoltem el que diuen veus acreditades de la JEC. A tall d'exemple, aquest matí, el president d'aquesta delegació a Reus, Diego Álvarez de Juan, ha insistit amb què no es presentin aquells que els hi sigui inevitable i preparin bé les justificacions per raonar-les posteriorment.
Reforç històric en seguretat
Per complir totes les normes de participació, el Govern ha preparat el dispositiu més gran d'agents de seguretat que s'ha vist mai en unes eleccions, més de 14.000. Aquests es dividiran en patrulles estàtiques, "n'hi hauran a cadascun dels col·legis electorals" i es repartiran en els 2.763 centres de votació: 1.750 s'encarregaran els Mossos, i 1.005 la policia local de cada territori: "Ho tenim tot preparat per garantir espais completament segurs".
El dubte generat en les darreres hores era si hi havia baixes entre els policies pels efectes que, en alguns, ha provocat la primera dosi de la vacuna. Més enllà d'alguna febrada o malestar, Solé ha reiterat que no condicionarà la seguretat electoral. En paral·lel, els ajuntaments han confirmat a la Generalitat que tots ja disposen de material de seguretat i les indicacions conegudes.
L'aplicació 'semàfor'
Finalment, el Govern sí ha aconseguit arribar a temps per activar des de l'aplicació per smartphone “Eleccions 14F” ("14F Eleccions Catalunya" pels Android), un sistema per conèixer l'ocupació en temps real de cada centre de votació. El sistema serà similar al d'un semàfor: preferible desplaçar-se quan estigui en verd, un de groc indicant que es comença a omplir i un altre taronja/vermellós per demanar que no entri més gent en aquell centre concret.
Solé ha avançat que ja hi ha més de 10.000 descàrregues fetes i aquesta eina en qüestió no es posarà en funcionament fins demà. En total, servirà per unes eleccions on s'incrementen les xifres si ho comparem amb les últimes del 2017: 83 col·legis més (ara 2.763), 892 meses extres (en total 2.139) i 25.417 membres i 54.434 suplents, en total 82.251 persones.
També han incrementat les sol·licituds del vot per correu en un 350%, segons dades de dijous passat. I això representa que 265.647 persones ja han exercit el seu dret a vot. Les sol·licituds, des de dijous, arribaven a les 284.306 i, per tant, queden 19.000 persones pendents que caldria afegir a les que s'hagin donat durant el dia d'ahir. Pel que fa al vot a l'exterior, ja s'han registrat 15.000 però, en aquest cas, el termini acaba demà a les 20h. El conseller Solé considera que la valoració "és molt positiva"