El govern de Castella-la Manxa que presideix Emiliano García-Page ha aprovat aquest dimarts interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia. A finals de maig, García-Page ja va anunciar que demanaria un informe al Consell Consultiu per saber si podia presentar el recurs davant del Tribunal Constitucional (TC). Segons un comunicat del govern autonòmic, aquest òrgan consultiu ha conclòs que l'executiu "sí està legitimat" per presentar el recurs. L'executiu assegura que aquest informe és "contundent" respecte a la "inconstitucionalitat" de la llei. L'informe no ha tingut cap vot particular.
Segons informa l'executiu de García-Page, el Consell Consultiu recull diversos pronunciaments del Tribunal Constitucional i conclou que és possible que la comunitat pugui presentar un recurs davant de "qualsevol infracció constitucional en la qual pugui incórrer una norma" i no només en els casos relacionats directament amb la defensa de les seves competències.
L'òrgan consultiu també conclou que la llei és inconstitucional i planteja que, per a la seva aprovació, hauria calgut una reforma constitucional. També considera que la norma vulnera el principi d'igualtat.
Desavinences pel finançament
L'aprovació d'aquesta iniciativa coincideix amb una nova polèmica al voltant de la qüestió territorial en la qual García-Page torna a estar-hi implicat: l'acord ERC-PSC pel finançament. A primera hora de la tarda d’aquest dimarts, poc després que finalitzés la roda de premsa del govern espanyol a la Moncloa, el PSOE ha enviat un comunicat en el qual manifesta que la Comissió Executiva Federal del partit avala el preacord entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa. Aquest aval, atorgat des de Madrid i especificat negre sobre blanc en el comunicat, contrasta amb les declaracions crítiques que s’han anat produint al llarg de les últimes hores des de diferents federacions socialistes de la resta d’Espanya.
Malgrat tot, el PSOE es compromet a impulsar i fer efectiu l’acord en aquells punts on la seva materialització depengui de les institucions de caràcter estatal en què el partit té representació. Tot i la bona predisposició de la cúpula, la resposta al preacord anunciat des d’altres espais del socialisme espanyol ha estat gèlida. Algunes de les reaccions eren del tot esperades, com és el cas de la del secretari general del PSOE, Javier Lambán, que va ser un dels primers a dir la seva sobre el preacord assenyala que es tracta “d’una ruptura brutal de la igualtat entre tots els espanyols”.
A la reacció de Lambán se li va sumar la del president de Castella-la-Manxa, Emilio García-Page, denunciant “el silenci ensordidor [del PSOE] davant el greu atemptat contra la igualtat anunciat per ERC”.