El Govern de la Generalitat de Catalunya homenatjarà el grup musical valencià Al tall, i al seu vocalista Vicent Torrent, a l’acte institucional de la Diada d'enguany. Una decisió presa, segons han confirmat fonts del Govern, després de conèixer que el govern local de Torrent (País Valencià), una coalició de PP i Vox, hagi decidit retirar el nom del músic a l’auditori municipal de la localitat. Vicent Torrent i el cantant Pau Alabajos, també nascut a Torrent, actuaran a l’acte, que tindrà lloc l’11 de setembre a Montjuïc.
El govern català al·lega que amb aquesta mesura volen "refermar" el seu "compromís i defensa de la llengua i la cultura catalanes", i alhora "dels drets i llibertats". En aquest sentit, l'Executiu de Pere Aragonès remarca que, "davant d’aquells que censuren obres artístiques o tracten d’esborrar la cultura en català i els seus referents, Catalunya serà bastió i refugi de llibertats".
PP i Vox retiren el nom de Torrent a l'auditori municipal
Aquesta setmana, l'ajuntament valencià de Torrent, governat en coalició per PP i Vox, ha canviat el nom a l'Auditori municipal, al qual ha retirat el nom de "Vicent Torrent", llorejat fundador del veterà grup valencià de folk Al Tall, per a tornar a la denominació original d'"Auditori de Torrent". L'alcaldessa del segon municipi més poblat de la província de València, Amparo Folgado (PP), ha proposat a la Junta de Govern Local que se li retorni "al vaixell almirall de la cultura torrentina el seu nom original" per a evitar que cap nom destaqui per sobre de la resta, ha informat aquest dimarts l'Ajuntament. En la proposta de l'alcaldessa, es destaca que la denominació Auditori Vicent Torrent (aprovada durant l'etapa de govern anterior, en mans del PSPV-PSOE) "posa en evidència i greuge comparatiu respecte a altres persones del món de la cultura torrentina i valenciana, que han investigat el nostre llegat musical i que són igualment mereixedores de reconeixements semblants". El PSPV i Compromís van titllar el canvi de nom de "baixesa moral".
Vicent Torrent: "Franco torna a treure el morro"
En declaracions a EFE, l'artista i compositor valencià, de 78 anys i un referent de la música tradicional valenciana, ha criticat aquesta decisió per ser "ofensiva i un greuge" per a la població i ha advertit que "el morro de Franco torna a aparèixer per sota de la porta". Vicent Torrent, per part seva, ha dit que no el sorprèn la decisió perquè el PP ja havia anunciat que ho faria si arribava al Govern local, però creu que és "ofensiva i un greuge" per a la població torrentina. Després de recordar als nous governants que han de governar "per a tots els torrentins i no sols per als de la seva secta", Torrent ha destacat la reacció social que és provocat la decisió, la qual cosa els està "ajudant a construir una barricada contra el morro de Franco, que torna a aparèixer per sota de la porta". "Des de primera ara no paro de rebre mostres de suport i adhesions i disgust pel que han fet a l'Ajuntament. Li han llevat a Torrent un tros del seu patrimoni", ha afirmat.
Per al fundador d'Al Tall —grup nascut durant la Transició i objecte de múltiples homenatges i distincions, entre elles de la Generalitat Valenciana—, la gràcia que va tenir que posessin el seu nom a l'auditori era la de reivindicar la cultura i la música tradicional i popular, "que sempre s'han considerat una cosa menor al costat de les coses d'alta cultura". "Volen que tornem a les catacumbes, però han arribat tard, a les catacumbes no tornarem de cap de les maneres i els farem veure els seus errors i les seves manies d'un espanyolisme submís i gens reivindicatiu per la llengua i la vida d'aquest país", ha assegurat Torrent.