El Govern de Salvador Illa ja està en marxa. Aquest dimarts, l'executiu monocolor del PSC s'ha reunit per acordar els primers nomenaments i acords. El primer es basa en la creació d'un Comissionat per al Pla de Barris, liderat per Carles Martí Jufresa, exregidor a l'Ajuntament de Barcelona. Les funcions d'aquest nou comissionat seran les d'assessorar el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en les polítiques en matèria de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles vulnerables. De fet, el pla de barris va ser una de les mesures estrella durant el tripartit i així ho ha reivindicat la portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque. "És una eina transformadora que ha impactat molt directament en la millora de la qualitat de vida", ha reivindicat Paneque, que ha explicat que es farà una nova llei en aquest sentit. 

Carles Martí, nou comissionat del Pla de Barris
Carles Martí, nou comissionat del Pla de Barris

Lluita contra la segregació

La consellera de Territori ha explicat que Carles Martí participarà en el disseny, implementació i avaluació de les actuacions de lluita contra la segregació urbana que contribueixin a la millora de les condicions de vida als barris vulnerables i àrees urbanes d’atenció especial en el context de canvi climàtic i de crisi ambiental. "Quan es va impulsar el Pla de Barris es va treballar molt amb els ajuntaments. No es pot governar d'esquena als ajuntaments", ha subratllat Paneque, que ha reivindicat la visió municipalista del nou executiu. De fet, ha assegurat que "ho treballarà des de Lleida, Barcelona, terres gironines, com també Ripoll".

Una altra de les seves tasques principals serà planificar, impulsar i coordinar programes, projectes i estudis per garantir una visió transversal que incorpori també els àmbits d’acció comunitària a barris i viles vulnerables i actuacions en matèria de la transició ecològica i de la millora de l’accessibilitat, seguretat i habitabilitat dels edificis. A més, intervindrà en la planificació estratègica dels recursos i les operacions a desenvolupar per tal de garantir l’assoliment dels objectius amb la màxima eficiència. 

El perfil de Carles Martí

Carles Martí va exercir, des de 1995, diversos càrrecs a l’Ajuntament de Barcelona; ha estat regidor del Districte de Sarrià-Sant Gervasi i president de Tibidabo SA; regidor de Cultura i 5è tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. També com a primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona des del 2007 fins al 2010. També ha sigut senador per la província de Barcelona del grup parlamentari Entesa pel Progrés de Catalunya (PSC-ICV) entre 2011-2015, va ser portaveu a les comissions de Cultura, de Foment i de Constitucional. Des del 2018 fins a l’actualitat, ha estat tècnic superior a la Gerència de la UB, desenvolupant com a tasca principal la posada en marxa i la coordinació del Campus de les Arts.

El Govern ratifica Pere Macias per al traspàs de Rodalies

El segon acord del nou Consell Executiu és la ratificació de Pere Macias i Arau com a comissionat per al Traspàs integral de Rodalies. De fet, el seu nomenament ja va ser acordat entre el PSC i Esquerra Republicana en el marc de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. Paneque ha volgut reivindicar el paper de Pere Macias i ha reivindicat que el traspàs de Rodalies és una qüestió que "preocupa la ciutadania". "Independentment dels colors polítics, aquest govern té la intenció de treballar amb lleialtat dels colors que siguin", ha insistit la nova portaveu del Govern. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!