El nou executiu del president Salvador Illa ja ha iniciat l'elaboració del pla de Govern que, en la línia del discurs d'investidura del líder socialista, estableix tres línies d'actuació fixant com a prioritats elements com l'assoliment del finançament singular, el “lideratge” de Catalunya en la transició verda o la lluita contra la violència masclista. La reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts ha servit per iniciar l'elaboració d'aquest full de ruta, tal com ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, qui ha detallat que els consellers es trobaran el pròxim divendres i dissabte al Monestir de Poblet, bastió tarradellista, per "detallar i concretar" les prioritats de cada departament. 

La llengua i cultura com a "columnes vertebrals" de la nació

Amb tot, el Govern emmarca aquest pla en la intenció del president d'Illa "d'implicar-se en la construcció d'una Espanya plurinacional i d'una Europa d'horitzó federal". De fet, el document aprovat avui per l'executiu, reconeix Catalunya com una nació "oberta, plural i diversa, que ha de fer front a reptes importants que requereixen, per gestionar-se de manera exitosa, consensos amplis". "Una Catalunya que s'afirma en la seva voluntat de ser i de conviure, amb la seva pròpia llengua, el català, i amb la seva cultura com a columnes vertebrals", diu literalment el document aprovat per l'executiu socialista. 

En la línia del discurs d'investidura del nou president, el redactat recorda que el Govern ha d'afrontar la "tercera gran transformació d'ençà de la transició democràtica". "El Govern vol assolir per Catalunya un model econòmic competitiu, just i sostenible, basat en la innovació i el talent, que afavoreixi que Catalunya tingui el pes econòmic que li pertoca", diu el document, fent referència al finançament. 

Tres eixos i cinc prioritats

El pla estableix fins a tres eixos d'actuació: El primer, l'institucional amb un autogovern efectiu que "disposi d’unes institucions al servei de tothom" i amb cooperació; el segon, els serveis públics de qualitat, amb un "impuls transformador de la sanitat, educació, habitatge i la seguretat"; i, finalment, el tercer, que es basa en la industrialització verda per tal de fomentar la transició digital i ecològica. 

El text especifica que aquests tres eixos han de servir per donar compliment a fins a cinc prioritats: la primera, l'ambiental i transformació digital, per tal de "generar llocs de treball de qualitat" i reivindicant la recerca i una tecnologia que ha d'arribar a tot el país. El segon, la prioritat social, el feminisme i la igualtat, fent esment de la sanitat, educació, seguretat pública i habitatge, incorporant-hi la perspectiva de gènere.

La tercera prioritat és la que reivindica un model econòmic "pròsper, competitiu, equitatiu i sostenible". El quart és la prioritat de reforma de l'Administració i dels serveis públics per tal que s'adaptin amb "flexibilitat als canvis" i "integrant l'ús de la intel·ligència artificial". Finalment, el cinquè punt és el que parla del finançament singular, en el qual reivindica "un govern que treballi per l’assoliment d’un sistema de finançament singular que garanteixi la suficiència de recursos per fer front a les necessitats de la Catalunya dels vuit milions d’habitants". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!